Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 mai 2022 02:00
Del på Facebook

1643: Fire år gamle Ludvig XIV ble konge av Frankrike. Med 72 år og 110 dager på tronen ble han den lengstsittende monarken noensinne i et større europeisk land. Monarken med lengst regjeringstid i europeisk historie overhodet var Bernard VII av Lippe, et fyrstedømme i det nåværende Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Bernhard satt med makten i anselige 81 år og 234 dager fra 1429 til 1511. Dermed regjerte han lengre enn både grev William IV av Henneberg-Schleusingen (78 år og 243 dager), fyrst Henrik XI av Reuss-Greiz (77 år og 103 dager) og grev Christian August av Pfaltz-Sulzbach (75 år og 253 dager). Den lengstsittende monarken i verdenshistorien var så vidt man vet kong Sobhuza II av Swaziland. Kongen kunne se tilbake på en 82 år og 254 dager lang regjeringstid da han døde i 1982. Til sammenligning passerte Elizabeth II av Storbritannia 70 år på tronen i februar 2022.

1860: Aftenposten kom ut første gang, under navnet Christiania Adresseblad. Avisen var grunnlagt av boktrykkeren Christian Schibsted. I lederartikkelen lovet Schibsted å sørge for at «Bladet skrives i en human og anstændig Tone» og å «gjøre Bladets Indhold saa almennyttigt og læseverdigt, som der under vore Forhold er mig mulig at tilveiebringe det.» Han forsikret også at avisens utsalgspris skulle holdes nede, slik at også mindre bemidlede «kunde faa deres Trang til Avislæsning tilfredsstillet». Avisen kom ut under navnet Aftenposten fra 1. januar 1861. Grunnleggerens sønn, Amandus Schibsted, overtok som aviseier og redaktør ved farens død i 1878. Under hans ledelse inntok Aftenposten posisjonen som Norges største avis.

1998: Et av populærkulturens mest stormfulle og myteomspunne livsløp endte på et sykehus i Los Angeles, da Frank Sinatra sovnet inn klokken 22.30 om kvelden. Sinatra var kjent for å ha en motsetningsfylt og ikke alltid like letthåndterlig natur. I et intervju i 1950-årene karakteriserte han seg selv som «18-karats manisk-depressiv», med en «overutviklet disposisjon for tristhet så vel som for glede.» Sinatra var gift fire ganger og skal dessuten ha hatt affærer med en endeløs rekke av kvinner både før, under og mellom ekteskapene. De siste studioinnspillingene hans ble «Duets» og «Duets II» fra 1993 og ’94. På disse platene sang han duetter med gjesteartister som han selv hadde plukket ut. Aretha Franklin, Julio Iglesias, Bono, Chrissie Hynde og Willie Nelson var blant stjernene som medvirket. Sinatra ble 82 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte