Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
22 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1898: Forfatteren Eric Maria Remarque ble født i Niedersachsen. Remarque ble utskrevet som soldat 19 år gammel og sendt til den tyske vestfronten i 1917. Hans inntrykk herfra nedfelte seg i romanen «Intet nytt fra vestfronten» (1929), som ble Remarques gjennombrudd som forfatter. I 1937 ga han ut mesterverket «Tre kamerater», om Tysklands «tapte generasjon» etter 1. verdenskrig. Romanen er blitt sammenlignet med Hemingways «Farvel til våpnene». Remarque emigrerte til Sveits i 1931 og ble amerikansk statsborger i 1947. En seiglivet myte går ut på at han opprinnelig het Kramer, og at «Remark» skal være Kramer stavet baklengs. Historien ble opprinnelig satt ut av Goebbels’ propagandaministerium for å skape inntrykk av at forfatteren var av jødisk herkomst. Remarques bøker ble forbudt i Tyskland i 1933.

1906: Kong Haakon VII og dronning Maud ble kronet i Nidarosdomen. Skikken med kroning hadde hjemmel i Grunnloven av 1814, der det het at «Kongens Kroning og Salving skeer, efterat han er bleven myndig, i Trondhjems Domkirke paa den Tid og med de Ceremonier, han selv fastsetter». Drøyt 2300 tilskuere hadde sluppet inn i domkirken for å se statsminister Christian Michelsen og biskop Vilhelm Wexelsen plassere kronen på kongens hode. De ble dermed vitner til den siste kroningen i norsk historie. Den såkalte kroningsparagrafen var sterkt omdiskutert allerede i 1906, ettersom den i vide kretser ble oppfattet som foreldet og udemokratisk. To år senere besluttet Stortinget å fjerne paragrafen fra Grunnloven. I Norge er tradisjonen med kroning erstattet av signing.

1940: Frankrike kapitulerte for Nazi-Tyskland. Hitler hadde personlig forlangt at kapitulasjonserklæringen skulle undertegnes i den samme jernbanevognen, på samme sted i Compiègneskogen, som Tyskland hadde undertegnet sin kapitulasjonserklæring i 1918. Vognen ble derfor hentet ut av et museum og slept til det eksakte punktet hvor den hadde stått 22 år tidligere. Under forkynnelsen av kapitulasjonsbetingelsene satt Hitler i den samme stolen som feltmarskalk Ferdinand Foch hadde sittet i da han dikterte vilkårene for den tyske kapitulasjonen i 1918. Så forlot han vognen, slik Foch hadde gjort, som et uttrykk for ringeakt for motparten. Den amerikanske krigskorrespondenten William L. Shirer rapporterte fra begivenheten. Han skrev om Hitlers holdning under seremonien: «Jeg har sett den mannens ansikt i mange store øyeblikk av hans liv. Men i dag! Det glødet av forakt, raseri, hat, hevn, triumf.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse