Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
25 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1945: Einar Gerhardsens første regjering, også kalt Samlingsregjeringen, tiltrådte. Det bredt sammensatte kollegiet skulle fungere som en overgangsregjering inntil det kunne avholdes nytt stortingsvalg om høsten. Inkludert Gerhardsen selv besto regjeringen av 15 medlemmer. Kirsten Hansteen fra NKP var utnevnt til konsultativ statsråd i Sosialdepartementet, og ble dermed det første kvinnelige regjeringsmedlemmet i norsk historie. Høyres C.J. Hambro var blant dem som var kritiske til sammensetningen av regjeringen. «Den hele eventyrlige liste er altså nu klar,» noterte han i dagboken. «De fleste av oss hadde jo tenkt at det skulle bli et overgangsministerium av kyndige folk som kunne bringe Statens administrasjon på fote igjen. Isteden har vi fått en vennekrets av de ukyndigste personer, folk uten enhver erfaring og innsikt.» Samlingsregjeringen satt til 5. november 1945, da den ble avløst av en ren AP-regjering.

1950: Koreakrigen brøt ut da nordkoreanske styrker krysset demarkasjonslinjen mot Sør-Korea ved 38. breddegrad. I løpet av få dager var krigen utvidet til en internasjonal storkonflikt mellom USA og flertallet av FNs medlemsstater på den ene siden, og Kina og Sovjetunionen på den andre. General Douglas MacArthur, den høyest dekorerte soldaten i den amerikanske hærens historie, var øverstkommanderende for FN-strykene. MacArthur tok på et tidspunkt til orde for å sette inn atomvåpen mot nordkoreanerne og deres allierte, men fikk aldri den avgjørende støtte fra president Truman. Etter lange forhandlinger trådte en våpenhvile i kraft 27. juli 1953. Koreakrigen var den første krigen FN deltok i siden stiftelsen i 1945. Krigen bidro til å sette tonen for den kalde krigen mellom supermaktene i tiårene som fulgte.

1988: Nederland slo Sovjetunionen 2–0 i EM-finalen i fotball på Olympiastadion i München. Marco van Basten satte inn seiersmålet og ble turneringens toppscorer med fem mål, bl.a. etter en hat trick mot England. Dermed kunne Nederland feire sitt første europamesterskap noensinne. England, som hadde vært en av forhåndsfavorittene, måtte reise hjem i skam etter tre strake tap i gruppespillet og fikk smake den hjemlige pressens vrede. «Rubbish!» lød overskriften i The Mirror. EM i Vest-Tyskland i 1988 ble det siste med landene Sovjetunionen, Jugoslavia og Vest-Tyskland på deltakerlisten. Da det neste mesterskapet opprant i Sverige i 1992, var Sovjetunionen og Jugoslavia gått i oppløsning, og de to tyske statene gjenforent som Tyskland.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse