Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
27 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1931: «I nærvær av Eiliv Herdal, Tor Halle, Ingvald Strøm og Søren Richter er i dag det norske flagg heist i Myggbukta. Og landet mellom Karlsbergfjord i sør og Besselfjord i nord er okkupert i Hans Majestet Kong Haakons navn. Landet har vi kalt Eirik Raudes Land.» Med disse ordene, telegrafert til avisene Aftenposten, Dagbladet og Tidens Tegn, erklærte fangstmannen og meteorologen Hallvard Devold en stor del av Øst-Grønland for norsk territorium. To uker senere valgte Stortinget og regjeringen å stille seg bak den private okkupasjonen. Helge Ingstad ble utnevnt til sysselmann for det nye territoriet. Danmark svarte med å bringe saken inn for Den internasjonale domstolen i Haag. Den norske okkupasjonen av Eirik Raudes Land ble hevet våren 1933, etter at domstolen hadde kjent Norges suverenitetskrav på Øst-Grønland ugyldig.

1954: VM-kvartfinalen mellom Brasil og Ungarn på Wankdorf Stadion er gått inn i historien som «Slaget om Bern». Ungarn var ubeseirede i 32 kamper før fotball-VM i Sveits og mesterskapets store favoritter. Kvartfinalen mot Brasil huskes for sine mange grisete taklinger og ualminnelig høye aggresjonsnivå, spesielt i andre omgang. Ungareren Bozsik og brasilianeren Santos ble begge utvist etter at de begynte å slåss. Litt senere fikk Brasils Tozzi marsjordre etter å ha sparket ned en ungarer. Den britiske dommeren Arthur Ellis måtte totalt idømme 42 frispark, to straffespark, fire gule og tre røde kort. Ungarn vant bataljen med sifrene 4–2. I mesterskapets finale ble Ungarn sensasjonelt slått 3–2 av Vest-Tyskland, som dermed tok sin første VM-tittel. I Tyskland huskes VM-finalen i 1954 som «Miraklet i Bern».

1957: Nærmere 500 mennesker mistet livet og 40.000 ble hjemløse da orkanen «Audrey» feide inn over Louisiana og Texas i morgentimene. Noe av årsaken til de høye dødstallene var at orkanens hastighet hadde økt brått i løpet av natten. Kvelden i forveien hadde værmelderen i den lokale radiostasjonen i Lake Charles i Louisiana forsikret at «folk kan sove trygt, for orkanen når ikke land før seint i morgen ettermiddag.» Til tross for at det ble sendt ut oppdaterte varsler, var mange av innbyggerne i kystområdene helt uforberedt da «Audrey» traff land nesten et halvt døgn tidligere enn antatt. Orkanens dødbringende effekt gjorde «Audrey» til et av orkannavnene som er trukket tilbake av Verdens Meteorologiorganisasjon, og som derfor aldri mer vil bli brukt på en orkan. To år før «Audrey» hadde organisasjonen trukket tilbake «Janet», etter at en orkan ved det navnet hadde drept mer enn 1000 mennesker i Karibia og Mellom-Amerika.

(©NTB)

Annonse
Havets sølv – kystens gull
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte