Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1914: Den østerriksk-ungarske erkehertugen Franz Ferdinand og hans hustru Sophie von Hohenberg ble myrdet i Sarajevo. Paret var i byen for å overvære avslutningen på det keiserlige korpsets vårmanøver i Bosnia. Like ved Latinerbroen i Sarajevos sentrum trakk den bosnisk-serbiske nasjonalisten Gavrilo Princip en pistol og skjøt mot den åpne vognen som hertugparet satt i. Begge ble dødelig såret og forblødde i løpet av minutter. De berømte skuddene i Sarajevo blir gjerne utlagt som opptakten til 1. verdenskrig. På dagen fem år etter attentatet ble Versaillestraktaten undertegnet og krigen offisielt avsluttet. I mellomtiden var ca. ti millioner soldater drept og nærmere 20 millioner såret. I tillegg var nesten åtte millioner meldt savnet.

1969: Stonewallopprøret brøt ut i New York. Urolighetene begynte da politiet foretok en razzia mot den mafiaeide baren The Stonewall Inn i Greenwich Village, et av få trygge møtesteder for New Yorks homofile i 1960-årene. Politiets brutale behandling av bargjestene førte til at mengden satte seg til motverge og bombarderte inntrengerne med ølbokser og mynter. Hendelsene i The Stonewall Inn utløste et lenge undertrykt raseri i New Yorks skeive miljøer. I dagene som fulgte, demonstrerte tusenvis av mennesker for homofiles rettigheter i byens gater. Stonewallopprøret regnes som et avgjørende vendepunkt i homokampens historie. I 2016 erklærte president Barack Obama ble The Stonewall Inn og den nærliggende parken som amerikansk nasjonalmonument.

2016: Gitaristen Scotty Moore døde i Nashville, 84 år gammel. Moore var studio- og turnégitarist for Elvis Presley i den tidlige delen av karrieren hans. Fra 1954 spilte han inn mer enn 300 sanger med rockekongen, blant dem klassikere som «Heartbreak Hotel», «Don’t Be Cruel» og «Hound Dog». Moores siste jobb med Elvis ble innspillingen av det legendariske TV-showet «68 Comeback Special» i 1968. Til tross for sin tilbaketrukne rolle ble Moore et forbilde for skarer av unge gitarister. Keith Richards fra The Rolling Stones har uttalt: «Da jeg hørte ‘Heartbreak Hotel’, visste jeg hva jeg ville gjøre i livet. Alt jeg ville gjøre her i verden var å spille og låte som Scotty Moore. Alle drømte om å være Elvis, jeg ville være Scotty.»

(©NTB)

Annonse
Havets sølv – kystens gull
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte