Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Det hendte
NTB
29 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1892: 27 år gamle Francisca Rojas drepte sine to mindreårige barn i familiens hjem utenfor Buenos Aires. Den argentinske kvinnen antas å ha vært den første morderen i historien som ble felt av fingeravtrykk. Under etterforskningen av drapene fant politiet et tydelig fingeravtrykk, avsatt i barnas blod, som viste seg å stamme fra kvinnen. Da Rojas ble konfrontert med avtrykket, brøt hun sammen og tilsto ugjerningene. Fingeravtrykk som personlig signatur har vært i bruk siden antikken. Vitenskapen begynte for alvor å interessere seg for fenomenet i siste halvdel av 1800-tallet, og i 1888 presenterte antropologen Francis Galton det første brukbare klassifiseringssystemet for fingeravtrykk. I Norge ble fingeravtrykk offisielt tatt i bruk som kriminalteknisk identifiseringsmiddel i 1906.

1986: Argentina ble verdensmestere i fotball etter å ha slått Vest-Tyskland 3–2 i finalen på Estadio Azteca i Mexico City. VM i 1986 ble Diego Maradonas store mesterskap. Det da 25-årige fotballgeniet var kaptein for Argentina og satte selv inn begge målene (det ene med hånden) i kvartfinalen mot England. I finalen ble han markert tett fra første stund av Lothar Matthäus. Tyskeren har senere uttalt: «Min jobb var å følge Maradona om han så gikk på do.» Likevel fant Maradona rom til å sette opp Jorge Burruchaga til det tredje målet, som også skulle vise seg å bli seiersmålet. Argentineren endte med totalt fem mål og fem assists i mesterskapet. Han vant også Gullballen, prisen som turneringens beste spiller.

1995: Sør-Korea ble rammet av den største katastrofen i fredstid i landets historie. Stormagasinet Sampoong Department Store i hovedstaden Seoul hadde stått ferdig i 1990 og var besøkt av rundt 40.000 kunder daglig. Bygningen var opprinnelig planlagt som et leilighetskompleks, men byggherren endret planene underveis og konverterte den til stormagasin. Det medførte blant annet at bæresøyler ble fjernet for å gi plass til rulletrapper. Om morgenen på ulykkesdagen måtte toppetasjen evakueres fordi taket hadde begynt å slå store sprekker. Likevel bestemte ledelsen at resten av magasinet skulle holdes åpent. Klokken 17.52 kollapset taket, og sekunder senere styrtet hele bygningen sammen. 502 mennesker mistet livet og mer enn 900 ble skadd i ulykken. 1500 overlevende var fanget i ruinen. Eieren av magasinet ble senere dømt til ti og et halvt års fengsel for uaktsomt drap.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte