Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
02 juli 2022 02:00
Del på Facebook

1865: Ekteparet William og Catherine Booth stiftet Frelsesarmeen (The Salvation Army) i Øst-London. William Booth var en forhenværende pantelånerassistent som hadde brutt opp fra yrket på sin 23-årsdag i 1852 for å bli heltidspredikant i den reformerte metodistkirken, mens Catherine hadde bakgrunn fra avholdsbevegelsen. Paret bygde opp organisasjonen etter militært mønster, med egne flagg, uniformer og militære grader. William akslet selv vervet som armeens første general. Frelsesarmeen spredte seg til Irland, Australia og USA i 1880, og i 1888 fikk armeen sin første norske avlegger i Kristiania. I dag har Frelsesarmeen mer enn 15.000 avdelinger i 132 land og 1,6 millioner soldater og offiserer. Canadieren Brian Peddle er den nåværende øverstkommanderende for armeen. Peddle er den 21. i rekken av generaler siden William Booth.

1937: Flypioneren Amelia Earhart forsvant over Stillehavet under et forsøk på å fly jorden rundt langs Ekvator. Med seg som navigatør hadde hun den forhenværende Pan-Am-flygeren Fred Noonan. Forsvinningen har vært gjenstand for et utall konspirasjonsteorier, hvorav én hevdet at Earhart hadde vært spion for Roosevelt-regjeringen og ble sittende som fange i Japan; en annen at hun overlevde flyturen og slo seg ned i New Jersey under navnet Irene Craigmile Bolam. De fleste historikere heller til at Earhart og Noonan enten gikk tomme for drivstoff og styrtet i havet, eller endret kurs og forulykket ved Phoenix-øyene i den nåværende republikken Kiribati. Amelia Earhart ble erklært død in absentia 5. januar 1939. Hun ble 41 år gammel.

1994: Den colombianske fotballspilleren Andrés Escobar ble myrdet i Medellin. Escobar hadde vært en del av landslaget som dro til fotball-VM i USA i juni samme år, og som mange i Colombia hadde store forventninger til. Laget kom imidlertid til å skuffe stort. I kampen mot vertsnasjonen USA scoret Escobar et selvmål som trolig kostet ham livet. Få dager etter hjemkomsten til Medellin ble forsvarsspilleren drept med seks pistolskudd utenfor en nattklubb. Ifølge øyevitner ropte drapsmannen «Gol!» («Mål!») etter hvert avfyrte skudd. Det antas at drapet var en hevn fra den colombianske mafiaens spillsyndikater, som tapte store penger på at landslaget røk ut av VM. Ifølge Wikipedia møtte 120.000 colombianere opp i Andrés Escobars begravelse.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse