Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
04 juli 2022 02:00
Del på Facebook

1826: «Thomas Jefferson overlever». Med disse fortrøstningsfulle ordene utåndet USAs andre president, John Adams, 90 år gammel i Massachusetts. Adams kunne ikke ha tatt mer feil. Hans etterfølger i presidentembetet, Thomas Jefferson, var død bare få timer tidligere i sitt hjem i Charlottesville i Virginia. 83-årige Jefferson hadde da vært sengeliggende i en måned. Både Adams og Jefferson var blant de 56 mennene som signerte den amerikanske uavhengighetserklæringen i 1776. Ved et merkelig sammentreff døde begge på 50-årsdagen for erklæringen. Etter de to ekspresidentenes død var Charles Carroll of Carrollton den siste gjenlevende av de amerikanske grunnlovsfedrene. Han gikk bort i 1832, 95 år gammel.

1862: Matematikklæreren Charles Dodgson fortalte en oppdiktet historie til 11-årige Alice Liddell og de to småsøstrene hennes under en rotur i Oxford. Historien blir regnet som kimen til «Alice in Wonderland», som Dodgson ga ut tre år senere under pseudonymet Lewis Carroll. I forordet til boka minnes Carroll roturen på Themsen, de tre småjentenes mas om å få høre en historie og Alice’s forhåpning om at «there will be nonsense in it». Julen 1864 fikk Alice et håndskrevet og illustrert utkast i julegave av Carroll, med tittelen «Alice’s Adventures Under Ground». Endelig tittel ved utgivelsen i 1865 ble «Alice’s Adventures i Wonderland». Carrolls roman er en av de mest kjente i engelsk litteratur, og ifølge The Lewis Carroll Society oversatt til minst 97 språk.

1888: Stockholms kvinnelige bygningsarbeidere gikk til streik. De såkalte mursmäckorna var håndlangere for murere, ifølge svensk tradisjon med et særlig ansvar for å blande mørtelen og bære den fram til mureren. Under 1880-årenes byggeboom i Stockholm skal omkring 200 kvinner ha vært i sving med dette arbeidet på byens byggeplasser. En mursmäcka måtte regne med 12 timers arbeidsdager og en timelønn på 16 øre timen. 4. juli 1888 la kvinnene arbeidet ned og forlangte to øres lønnsforhøyelse. Demonstrasjonstoget deres gjennom gatene fikk stor oppmerksomhet i stockholmspressen – trolig fordi de demonstrerende var kvinner – og Svenska Dagbladet døpte aksjonen til «Fruntimmerstrejken». Streiken pågikk i tre dager. Da ga byggmesterne etter for lønnskravet, og kvinnene gjenopptok sitt tunge arbeid.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse