Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
05 august 2022 02:00
Del på Facebook

1966: The Beatles’ album «Revolver» kom ut i Storbritannia. Tre dager senere ble plata sluppet i USA, med bare 11 spor mot den britiske utgavens 14. «Revolver» figurerer på en lang rekke lister over tidenes beste album og blir av mange regnet som The Beatles’ fineste øyeblikk. Plata var innspilt i EMI Studios (senere omdøpt til Abbey Road Studios) fra april til juni 1966. Den slående tittelen, som henspilte både på vinylplatenes snurring og håndvåpenet med roterende tønne, ble etter sigende unnfanget under en brainstorming på et hotellrom i München. Andre titler som skal ha vært oppe til vurdering var «Abracadabra», «Pendulums», «Magic Circle» og – etter forslag fra John Lennon – «Four Sides of the Eternal Triangle».

1981: USAs president Ronald Reagan ga 11.359 streikende flygeledere avskjed med øyeblikkelig virkning. To døgn tidligere hadde flygeledernes fagforening gått til streik med krav om bedre arbeidsforhold, høyere lønn og kortere arbeidstid. Reagan svarte med å vise til en lov av 1955 som forbød føderalt ansatte å streike av hensyn til den nasjonale sikkerheten. Han ga de streikende valget mellom å gå tilbake til arbeidet innen 48 timer – eller bli oppsagt. Da fristen var ute, kunne flygelederne konstatere at presidenten ikke hadde fart med tomme trusler. De streikende fikk ikke bare sparken, men ble også utestengt fra å jobbe i offentlig sektor for all fremtid. Den samfunnskritiske filmskaperen Michael Moore har betegnet Reagans masseoppsigelse av flygelederne som «begynnelsen på utforbakken» for amerikansk arbeidsliv.

2016: De 31. olympiske sommerlekene ble åpnet i Rio de Janeiro i Brasil. Lekene var de første på 112 år som omfattet golf, siden sportsgrenen var blitt strøket fra OL-programmet etter St. Louis-OL i 1904. Storbritannia (menn) og Sør-Korea (kvinner) stakk av med gullmedaljene. Også rugby ble gjenintrodusert som olympisk gren i Rio de Janeiro, riktig nok i en variant med bare sju spillere på hvert lag («rugby sevens»). Rugby hadde vært utelatt fra programmet siden lekene i Paris i 1924. Australia gikk til topps i dameklassen, mens herrelaget fra Fiji kunne reise hjem med landets første OL-gull noensinne. Laget gjentok bedriften fire år senere under lekene i Tokyo. Følgelig er Fiji den eneste nasjonen i verden som kan smykke seg med OL-gull i rugby sevens for herrer.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse