Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
07 august 2022 02:00
Del på Facebook

1890: Mordersken Anna Månsdotter ble den siste kvinnen til å henrettes i Sverige. Månsdotter var dømt for å ha drept sin svigerdatter i den vesle bygda Yngsjö i Skåne året før. Den mye omtalte saken er gått inn i svensk kriminalhistorie under navnet Yngsjömordet. Anna Månsdotter ble halshogd med øks i Kristianstads Länsfängelse. 27 år senere, i 1917, ble den beryktede «englemakeren» Hilda Nilsson dømt til døden for å ha myrdet åtte pleiebarn i sitt hjem i Helsingborg. Nilsson rakk imidlertid å begå selvmord i fengselet før dommen ble eksekvert. Sveriges aller siste henrettelse ble dermed giljotineringen av rovmorderen Johan Alfred Ander i november 1910.

1947: Thor Heyerdahls balsaflåte Kon-Tiki strandet på Raroiarevet i Stillehavet, etter å ha drevet ca. 7000 kilometer for vind og strøm fra Peru. Heyerdahl og hans mannskap på fem hadde lagt ut på ferden for å understøtte hans teori om at folkevandringen til Polynesia kunne ha foregått over havet fra Sør-Amerika. Flåten var døpt Kon-Tiki etter Inkafolkets solkonge og yppersteprest. Etter grunnstøtingen ble flåten brakt til Tahiti og senere til Oslo, der den i dag er utstilt i Kon-Tiki Museet på Bygdøy. Museet ble åpnet i 1957, etter at flåten i de mellomliggende årene hadde vært utstilt i en provisorisk bygning. For filmen om Kon-Tiki-ekspedisjonen ble Heyerdahl belønnet med Oscar-pris for beste dokumentarfilm i 1951.

1985: Fem personer ble funnet skutt og drept på gården White House Farm i Essex i England. Året etter ble 25 år gamle Jeremy Bamber dømt til livsvarig fengsel for drapene på sine foreldre, sin adoptivsøster og hennes to seksårige tvillingsønner. Ifølge tiltalen hadde Bamber etterlatt drapsvåpenet i hendene på sin myrdede søster, som var diagnostisert med schizofreni, for at mistanken skulle falle på henne. Motivet for drapene skal ha vært økonomisk vinning. Den spektakulære drapssaken i Essex ble dramatisert i TV-serien «White House Farm» (2020). TV-journalisten Louis Theroux har laget en dokumentarserie om saken, som også har vært emne for en podkast. Jeremy Bamber har i alle år hevdet sin uskyld, men soner fortsatt sin livstidsdom i West Yorkshire.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse