Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
09 august 2022 02:00
Del på Facebook

1914: Den finlandssvenske forfatteren, billedkunstneren og tegneserieskaperen Tove Jansson ble født i Helsingfors. Jansson laget sin aller første inkarnasjon av det senere så berømte Mummitrollet for det finske tidsskriftet Garm i 1943. Figuren var da sort med røde øyne. Mummitrollet slik vi kjenner det i dag ble introdusert i hennes debutbok «Småtrollen och den stora översvämningen» i 1945. Fram til 1970 laget Jansson ytterligere åtte illustrerte prosabøker om Mummitrollet og hans merkelige verden. Med boken «Trollkarlens hatt» (1948) fikk hun et internasjonalt gjennombrudd som barnebokforfatter. Tove Janssons bøker er ifølge Wikipedia oversatt til 45 språk. Temaparken Muminvärlden i Nådendal utenfor Åbo i Finland er bygd over Janssons fantasiverden.

1945: Et amerikansk bombefly slapp historiens andre atombombe over Nagasaki. Etter at den første hadde rammet Hiroshima tre dager tidligere, antok den japanske generalstaben (med rette) at amerikanerne i høyden kunne ha rukket å klargjøre én eller to bomber til. Anbefalingen fra bl.a. krigsminister Korechika Anami og admiral Soemu Toyoda, sjefen for den japanske flåten, var derfor at Japan skulle utholde eventuelle nye bombeangrep, som etter deres mening ikke ville gjøre avgjørende skade på landets forsvarsevne. Nagasaki hadde omkring en kvart million innbyggere da bomben eksploderte klokken 11.02 lokal tid. Det er anslått at 74.000 av dem mistet livet umiddelbart eller i løpet av få timer. Seks døgn senere, den 15. august, meddelte keiser Hirohito i en radiotale at Japan hadde kapitulert.

1961: 34 britiske skolegutter i alderen 13 til 16 år mistet livet i en flystyrt i Holtaheia nordøst for Stavanger. Alle guttene var fra den samme skolen i Croydon i Sør-London, på vei til campingtur i Norge med to lærere. Ulykken skjedde under innflyging til Sola flyplass. Årsaken til styrten er uviss, men det er på det rene at piloten hadde valgt en annen rute inn mot flyplassen enn annonsert, og dessuten fløy på instrumentene grunnet dårlig sikt. Foruten de 34 guttene og lærerne deres, omkom flyets besetning på tre. Søsteren til en av de omkomne guttene, Rosalind Jones, skrev senere en bok om hendelsen. Flyulykken i Holtaheia i 1961 var den dødeligste i Norge til da.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse