Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
13 august 2022 02:00
Del på Facebook

1905: Den første folkeavstemningen ble avholdt i Norge. Bare menn over 25 år hadde rett til å stemme, og spørsmålet gjaldt den norske regjeringens oppløsning av unionen med Sverige drøyt to måneder tidligere. Opptellingen viste at 184 personer stemte imot norsk uavhengighet. 368.208 – det vil si 99,95 % av velgerne – stemte for. Til sammenligning fikk diktatoren Kim Jong-un 99,97 % av stemmene ved et valg i Nord-Korea i 2014. Likevel var den norske samstemmigheten neppe fullt så overveldende som valgresultatet ga inntrykk av. Ifølge UiOs nettsted norgeshistorie.no hadde toneangivende ja-krefter på forhånd stemplet enhver nei-stemme som et landssvik, og unionstilhengere ble flere steder utsatt for trusler og hærverk. Ja-sidens brakseier ved folkeavstemningen i 1905 var den største i norsk historie.

1942: Walt Disneys klassiske animasjonsfilm «Bambi» hadde premiere i New York. Filmen var basert på romanen «Bambi. Eine Lebensgeschichte aus dem Walde» («Et liv i skogene») av den østerrikske forfatteren Felix Salten. Salten var en svært produktiv forfatter av alt fra noveller, romaner og skuespill til reisebøker og essays. Historien om Bambi, skrevet i 1923, var opprinnelig rettet inn mot et voksent publikum. Etter å ha blitt oversatt til engelsk i 1928, gjorde romanen dundrende suksess som bokklubbok i USA. I 1936 ble boken forbudt i Tyskland med henvisning til at den kunne leses som en allegori over tyskernes behandling av jødene. Salten solgte filmrettighetene til historien for 1000 dollar i 1933. Det antas at Bambis forfatter også var opphavsmann til den erotiske bestselgeren «Josefine Mutzenbacher – en wienerhores historie, fortalt av henne selv», som ble utgitt anonymt i 1906.

1961: Byggingen av Berlinmuren begynte. Ukene i forveien hadde ryktene svirret i Berlin om at DDR-myndighetene ville stenge grensen mellom byens østlige og vestlige soner. Da kommunistpartiets generalsekretær Walter Ulbricht ble konfrontert med ryktene under en pressekonferanse 15. juni, svarte han at byens anleggsarbeidere hadde hendene fulle med å bygge boliger, og at boligbygging også i fremtiden ville være arbeidsstyrkens prioriterte oppgave. Han avsluttet med å forsikre pressekorpset om at «ingen har til hensikt å bygge noen mur.» Mindre enn to måneder senere begynte arbeidene med å reise et høyt piggtrådgjerde tvers gjennom byen. Stengslene ble utbedret og forsterket i flere omganger, og fra 1965 hadde sperringene fått form av en sammenhengende betongmur. Hensikten med muren var ifølge DDR-myndighetene å beskytte landets innbyggere mot fascistisk påvirkning fra Vesten.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte