Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
14 august 2022 02:00
Del på Facebook

1893: Frankrike innførte obligatorisk registrering av motorkjøretøyer, som det første landet i verden. Tyskland fulgte etter i 1896. To år senere ble Nederland det første landet til å innføre nasjonale nummerskilt som skilte seg fra nabolandenes. De første nummerskiltene var av keramikk eller jern. Det ble også eksperimentert med materialer som tre, papp og lær. Skiltene kunne variere sterkt i form og størrelse, og fordi mange av de tidligste skiltene var av skjøre materialer, er forholdsvis få av dem bevart. I 1957 ble de ulike bilfabrikantene enige om standardstørrelser for nummerskilt, noe som gjorde monteringen av skiltene langt enklere. Den vanlige størrelsen på europeiske bilskilt er i dag 52 x 11 eller 12 centimeter, mens amerikanske skilt normalt er 30 x 15 centimeter store.

1994: Den bulgarskfødte forfatteren og nobelprisvinneren Elias Canetti døde i Zürich, 89 år gammel. Canetti var utdannet kjemiker, men kom aldri til å arbeide innen kjemifaget. I stedet rettet han sin oppmerksomhet mot litteratur og filosofi. Hovedtyngden av Canettis forfatterskap faller i kategoriene drama og sakprosa, og han skrev bare én roman. Til gjengjeld er romanen «Die Blendung» fra 1936 (norsk tittel: «Forblindelsen»), om en eksentrisk språkforsker som setter bøker høyere enn mennesker, trolig Canettis mest kjente verk. Et annet hovedverk er essaysamlingen «Masse og makt» (1960), der Canetti undersøker forholdet mellom massepsykologi og totalitær makt. Elias Canetti ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1981, ifølge Svenska Akademiens begrunnelse «för ett författarskap präglat av vid utblick, idérikedom og konstnärlig kraft».

2015: USAs ambassade i Havanna gjenåpnet, 54 år etter at amerikanerne brøt de diplomatiske forbindelsene med Fidel Castros kommunistregime på Cuba. Begivenheten var et uttrykk for det diplomatiske tøværet som hadde satt inn mellom de to landene i Barack Obamas presidentperiode. To år etter gjenåpningen rapporterte amerikansk ambassadepersonell i Havanna om hodepine, sanseforstyrrelser og konsentrasjonsvansker etter langvarig opphold i ambassadebygningen. FBI mistenkte at personellet var blitt utsatt for sonisk terror i huset av en fiendtlig makt – fortrinnsvis Russland – men til tross for omfattende undersøkelser, har teorien ikke latt seg verifisere. Amerikansk ambassadepersonell i andre land, blant dem Kina, har oppvist et lignende symptombilde. Fenomenet går under betegnelsen Havanna-syndromet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse