Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Det hendte
NTB
15 august 2022 02:00
Del på Facebook

1057: Kong Macbeth av Skottland falt i slaget ved Lumphanan utenfor det nåværende Aberdeen. Kongen navn er uløselig knyttet til Shakespeares tragedie fra ca. 1606, men dikterens Macbeth skiller seg sterkt fra den historiske. I eldre kilder er det ingenting som tyder på at kongen var spesielt svikefull og maktkåt, slik dikteren fremstiller ham, eller at han ble egget til ondskap av en nidkjær hustru. Shakespeare skal ha basert sin figur på legendariske fremstillinger av kongen, ikke minst historieverket «Holinshed’s Chronicles» fra 1577. Den lumske Lady Macbeth er trolig en syntese av to personer beskrevet i det samme verket. Ifølge folkloren hviler det en forbannelse over Shakespeares drama. Britiske skuespillere har tradisjonelt unngått å nevne ordet «Macbeth» innenfor teatrets vegger, og i stedet referert til stykket som «The Scottish Play».

1961: Fotografen Peter Leibing tok det berømte bildet av en østtysk grensevakt som hopper over piggtrådsperringene til Vest-Berlin med geværet over skulderen. Soldaten var den 19 år gamle Conrad Schumann, som den dagen sto vakt ved den nylig påbegynte Berlin-muren. Plutselig hørte han noen rope «kom over!» fra den andre siden av sperringene. I samme øyeblikk kjørte en vesttysk politibil fram for å vente på ham. Den unge soldaten fulgte oppfordringen uten å nøle og ble straks etter kjørt bort av vesttyske politifolk. Conrad Schumann slo seg senere ned i Bayern. Han skal i alle år ha lidd kvaler over å ha etterlatt familie og venner i Øst-Berlin. Etter murens fall uttalte han: «Først etter 9. november 1989 har jeg følt meg virkelig fri.» En skulptur av den flyktende grensevakten, basert på Leibings fotografi, er reist i nærheten av stedet der han tok spranget.

1969: Woodstockfestivalen åpnet på jordene til melkebonden Max Yasgur ved byen Bethel i delstaten New York. Stedet lå nesten sju mil unna Woodstock, der arrangørene opprinnelig hadde tenkt at festivalen skulle avholdes. Arrangementet ble besøkt av mer enn 400.000 mennesker. To personer omkom under festivalen, og to babyer ble født – den ene i en bil, den andre i et helikopter. Woodstockfestivalen blir av mange ansett som selve høydepunktet for 1960-årenes hippiekultur. Blant artistene som sto på scenen var Janis Joplin, Jimi Hendrix, The Who, Joe Cocker, Santana, The Band, Jefferson Airplane, Grateful Dead og Sly and the Family Stone. Ifølge Wikipedia var Led Zeppelin, Jethro Tull, The Beatles, The Doors og The Byrds blant navnene som av ulike årsaker takket nei til å delta på festivalen.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte