Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
20 august 2022 02:00
Del på Facebook

1922: De første Verdenslekene for kvinner begynte i Paris. Lekene var en protest mot at Den internasjonale olympiske komité ikke ville tillate kvinner å delta i friidrettsøvelsene under det forestående sommer-OL. Den franske roeren Alice Milliat hadde tatt initiativet til lekene, som ble arrangert fire ganger fra 1922 til 1934. En forløper for lekene, den såkalte Kvinneolympiaden i Monte Carlo, hadde gått av stabelen året før. 77 deltakere fra fem land stilte til start i Paris. Storbritannia ble beste nasjon, foran USA, Frankrike, Tsjekkoslovakia og Sveits. Tolv år senere hadde antallet deltakere under Verdenslekene for kvinner økt til 200 deltakere fra 19 land. Verdenslekene fra 1922 til 1934 blir ansett som et viktig skritt på veien mot full likestilling av kvinneidrett i olympiske leker.

1940: «Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few.» Setningen, som ofte forkortes til «Aldri har så mange skyldt så mye til så få,» ble uttalt av Winston Churchill under en tale til det britiske Underhuset. «De få» henviste til flysoldatene i Royal Air Force, som på det tidspunktet utkjempet luftslaget «The Battle of Britain» mot tyske Luftwaffe. Betegnelsen «The Few» ble senere hengende ved som en hedersbetegnelse på mannskapene i RAF. Churchill hadde først brukt formuleringen fire dager tidligere, under et besøk på en RAF-base. Talen er en av Churchills mest berømte, og en av fire uforglemmelige taler som han holdt i Underhuset sommeren 1940. De andre tre huskes blant annet for formuleringene «Blood, toil, tears and sweat», «We shall fight on the beaches» og «This was their finest hour».

1960: Kringkastingssjef Kaare Fostervoll ønsket det norske folk velkommen til åpningen av NRKs regulære fjernsynssendinger. Kong Olav og statsminister Einar Gerhardsen holdt de offisielle åpningstalene. «Vi møter fjernsynet med store forventninger,» sa Gerhardsen i sin tale. «Vi venter at det skal gi underholdning og atspredelse, at det skal bli en ny faktor i undervisning og folkeopplysning og et nytt middel til å spre kunnskap utover landet.» Gerhardsen uttrykte også tillit til at fjernsynet ville bli «en nøkkel til nye verdier for tanke og sinn.» Selve åpningsshowet var planlagt av Erik Diesen og ble sendt direkte fra en fullsatt sal i Den Norske Opera med Odd Grythe som konferansier. NRKs kanalvert («hallodame») for kvelden var 23 år gamle Inger-Lise Haug, senere kjent som Høyre-politiker under navnet Inger-Lise Skarstein.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse