Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
21 august 2022 02:00
Del på Facebook

1831: Det største slaveopprøret i amerikansk historie brøt ut i Southampton County i Virginia. Revolten ble ledet av den 31 år gamle, dypt religiøse Nat Turner, som gjennom en visjon skulle ha fått befaling fra Gud om å reise seg mot den hvite overmakten. Væpnet med kniver, økser og andre hoggvåpen gikk opprørerne fra hus til hus og drepte ca. 60 hvite menn, kvinner og barn fra privilegerte familier. Plantasjeeiernes gjengjeldelse lot ikke vente på seg. Før et døgn var gått, hadde hvite militsgrupper drept mer enn 100 svarte. I tillegg ble 55 personer fra det svarte slavesamfunnet i Southampton stilt for retten og henrettet for delaktighet i opprøret. Nat Turner klarte å holde seg skjult i to måneder før han ble pågrepet i en hule. 11. november 1831 ble Turner hengt, og liket hans flådd, halshogd og delt i fire.

1911: «Mona Lisa» ble stjålet fra Louvre-museet i Paris. Ledelsen ved Louvre fryktet at Leonardo da Vincis maleri var tapt for alltid, og Paris-politiet satte i gang en storstilt etterforskning. To år senere ble bildet gjenfunnet i leiligheten til italieneren Vincenzo Peruggia, en tidligere ansatt ved Louvre. Det viste seg at Peruggia den aktuelle dagen hadde gjemt seg i et bøttekott i museet. Etter stengetid hadde han spasert ut med bildet gjemt under frakken. Det mye omtalte tyveriet bidro til å øke maleriets berømmelse ytterligere. «Mona Lisa» ble trolig malt i årene 1503-1506, og har vært i fransk eie helt siden kong Frans I kjøpte det etter Leonardos død i 1519. En periode hang maleriet i Napoleons soverom i Tuileries-palasset.

1987: «Dirty Dancing» hadde premiere i USA. Den romantiske dansefilmen var laget på et beskjedent budsjett og med små forhåpninger. Produsenten regnet med at filmen ville gå «rett på video» etter én helg på kino, men kunne i stedet konstare at «Dirty Dancing» ble en av 1980-årenes mest populære dansefilmer. Filmen ble også et gjennombrudd for hovedrolleinnehaverne Patrick Swayze og Jennifer Grey. En uheldig neseoperasjon (som hun senere fikk korrigert) satte en midlertidig stopper for Greys karriere. Ifølge Grey kunne ikke engang nære venner kjenne henne igjen etter operasjonen. «Jeg gikk inn på operasjonssalen som en kjendis – og kom ut igjen som anonym», har skuespilleren sagt om opplevelsen. Det amerikanske filminstituttet har kåret «Dirty Dancing» til den 93. beste kjærlighetsfilmen gjennom alle tider.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse