Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 august 2022 02:00
Del på Facebook

79: Historiens kanskje mest berømte vulkanutbrudd begynte da Vesuv utenfor Napoli plutselig våknet til liv. Katastrofen rammet dagen etter den årlige festivalen til ære for Vulkan, som var vulkanenes gud i romersk mytologi. Utbruddet sto på i to døgn og begravde byene Pompeii og Herculaneum under et opptil 25 meter tjukt lag med vulkansk aske. 17 år tidligere var regionen blitt rammet av et kraftig jordskjelv som i ettertid er blitt tolket som det første varselet om katastrofen. Også i dagene forut for utbruddet var området blitt rystet av en serie mindre skjelv. Det er anslått at omkring 16.000 mennesker mistet livet under Vesuvs utbrudd. Pompeii ble gjenoppdaget i 1748, og de første systematiske utgravningene av byen begynte i 1861.

1853: Kokken George Speck serverte potetchips til en misfornøyd gjest på en restaurant i New York. Gjesten klagde gjentatte ganger på at hans porsjon med pommes frites var for tjukt skåret, og ble først tilfreds da en harmdirrende Speck hadde høvlet potetene i løvtynne flak som han overdrysset med salt. Hendelsen førte til at George Speck urettmessig har fått status som potetchipsens far. Opprinnelsen til potetchips er ukjent, men den første oppskriften på retten skal ha dukket opp i kokeboken «The Cook’s Oracle» i 1817. Forfatteren av boken var den britiske optikeren, amatørmusikeren og kokken William Kitchiner (1775–1827). Briten var en av sin tids kjendiskokker, berømt for sine overdådige middagsselskaper. Kitchiners kokebok ble en bestselger i både England og USA.

1899: Forfatteren Jorge Luis Borges ble født i Buenos Aires. I hjemlandet markerte han seg først som lyriker, men han skulle senere bli kjent verden over som forfatter av fantastiske fortellinger. Borges’ noveller, som han selv gjerne omtalte som «fiksjoner», er blitt assosiert med den magiske realismen som ble særlig merkbar i latinamerikansk litteratur fra 1960-årene. Klassifiseringen av Borges som magisk realist er imidlertid omdiskutert. Borges’ noveller har inspirert et stort antall forfattere, og nobelprisvinneren Mario Vargas Llosa har omtalt ham som den viktigste spanskspråklige forfatteren siden Cervantes. Jorge Luis Borges var fullstendig blind fra 55-årsalderen. Enkelte har ment at nettopp tapet av synssansen stimulerte forfatterens egenartede fantasi. Borges døde i Sveits i 1986, 86 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse