Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
25 august 2022 02:00
Del på Facebook

1823: Pelsjegeren Hugh Glass ble angrepet av en grizzlybjørn under en ekspedisjon i det nåværende Sør-Dakota. Glass var så hardt skadd at reisefølget hans valgte å etterlate ham for å dø. Til tross for skadene klarte Glass å slepe seg gjennom 320 km med ødemark og fram til Fort Kiowa, for senere å ta opp jakten på sine svikefulle kumpaner. Historien om pelsjegeren umenneskelige prøvelser dukket første gang opp i et magasin i Philadelphia i 1825. Forfatteren Frederick Manfred plukket den opp igjen i romanen «Lord Grizzly» (1954). Den første filmatiseringen kom i 1971, under tittelen «Man in the Wilderness» og med Richard Harris i hovedrollen. Glass’ historie lå også til grunn for Alejandro González Iñárritus storfilm «The Revenant» (2015). Filmen vant tre Oscar-priser, bl.a. til Leonardo di Caprio for rollen som Glass.

1944: Paris ble gjenerobret av allierte styrker, etter å ha vært okkupert av tyskerne siden juni 1940. To dager tidligere hadde den tyske kommandanten i Paris, general Dietrich von Choltitz, mottatt en direkte ordre fra Hitler om at byen skulle legges i ruiner fremfor å overgis til fienden. General Choltitz valgte å trosse ordren. Da han kapitulerte på vegne av Wehrmacht, var både infrastruktur, monumenter og monumentalbygg i Paris intakte. Choltitz ble løslatt fra krigsfangenskap i 1947, uten å ha vært tiltalt av noen alliert domstol. Han utga sine memoarer i 1951 under tittelen «Brennt Paris?» («Brenner Paris?»), et spørsmål som Hitler etter sigende skal ha stilt generalene sine på byens frigjøringsdag. I boka hevdet Choltitz at han hadde spart byen av to grunner: fordi han elsket den, og fordi han på det tidspunktet var kommet til at Adolf Hitler måtte være sinnssyk.

2006: Verdens høyeste levende tre ble oppdaget i en bortgjemt del av Redwood National Park i California. Det kjempemessige redwood-treet måler 115,92 meter og har fått navnet Hyperion etter en titan i gresk mytologi. Treets alder er anslått til mellom 600 og 800 år. Den samlede massen beregnes til 530 kubikkmeter. Hyperions høyde tilsvarer lengden på seks bowlingbaner, og forskere mener at treet kunne ha vært enda høyere om det ikke var for at hakkespetters herjing i toppen har hindret det i å vokse ytterligere. Nasjonalparkens myndigheter forsøkte lenge å holde Hyperions eksakte beliggenhet hemmelig. Ettersom koordinatene lekket ut på nettet, så man seg nødt til å stenge av området rundt treet for å beskytte det mot suvenirjegere.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse