Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
26 august 2022 02:00
Del på Facebook

1612: Væpnede norske bønder nedkjempet en hærstyrke på 300 skotske leiesoldater ved Kringen sør for Otta i Gudbrandsdalen. Skottene var på vei til Sverige for å kjempe på svensk side mot Danmark-Norge i Kalmarkrigen. Ifølge sagnet ble den norske bondehæren varslet av Prillarguri (også kalt Pillarguri uten r), som blåste i prillarhorn for å signalisere at skottene var underveis. Et langt mindre heroisk kapittel synes å ha vært nordmennenes behandling av de skotske fangene etter slaget. Ifølge overleveringene sperret bøndene 134 skotter inne i en låve i Kvam, der 116 av dem ble stilt mot låveveggen og henrettet. Den såkalte skottelåven skal ha stått helt til april 1940, da den ble ødelagt av artilleriild under en trefning mellom tyskere og briter.

1883: Et av de kraftigste og mest ødeleggende vulkanutbruddene verden har sett i moderne tid fant sted på øya Krakatau i Indonesia. Hovedutbruddet startet ved 13-tiden om ettermiddagen, etter at det i over et år var registrert økende seismisk aktivitet i området. Kreftene som ble sluppet løs under utbruddet, var ifølge Wikipedia 13.000 ganger større enn atombomben som ødela Hiroshima. Utbruddet utløste en tsunami som tilintetgjorde flere titalls fiskerlandsbyer på naboøya Sumatra. Da vulkanens magmakammer kollapset dagen etter, resulterte det i en kolossal eksplosjon som kunne høres helt til Australia, og som sendte sjokkbølger sju ganger rundt jordkloden. Det antas at mer enn 36.000 mennesker omkom som følge av vulkanutbruddet

1900: En ukjent fransk gutt vant olympisk gull i roing for Nederland under sommerlekene i Paris. Nederlenderne François Brandt og Roelof Klein var blant favorittene i toer med styrmann, men hadde slitt under kvalifiseringen fordi styrmannen deres var for tung. Kort før finalen fikk de øye på en gutt som sto blant tilskuerne sammen med moren sin. Roerne spurte moren om de kunne få låne gutten hennes til finaleheatet. Med den unge franskmannen som styrmann suste nederlendernes båt inn til OL-gull. Gutten var også med under seiersseremonien, der han ble avbildet mellom Brandt og Klein. Deretter forsvant han i mengden, visstnok etter å ha blitt tilkalt av moren, uten at arrangørene hadde rukket å notere navnet hans. Den ukjente OL-vinneren ble anslått til være fra sju til tolv år. Hans identitet er fortsatt et mysterium.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse