Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
27 august 2022 02:00
Del på Facebook

1770: Filosofen Georg Friedrich Wilhelm Hegel ble født i Stuttgart. Hegel har fått ry som en vanskelig tilgjengelig tenker, ikke minst på grunn av uklarhetene rundt hans sentrale begrep «Geist» (ånd), som han ga en bærende rolle i hovedverket «Åndens fenomenologi». Filosofen Theodor Adorno har hevdet at visse passasjer i verkene hans er ubegripelige. Likevel har Hegel øvd stor innflytelse på senere tiders filosofi og historieforståelse, blant annet gjennom sin påvirkning på tenkere som Nietzsche og Marx. Et særlig kjent trekk ved tyskerens tenkning er hans dialektiske metode, som går ut på å nå nye nivåer av forståelse (synteser) ved å sette teser opp mot antiteser. Hegels grunntanke om at enhver begivenhet skaper sin motsetning, og at kampen mellom disse resulterer i en høyere enhet, kan gjenfinnes i Marx’ historiske materialisme.

1896: Konflikten som har fått navnet Den anglo-zanzibariske krigen står oppført i Guinness’ rekordbok som historiens korteste krig. Krigen ble utkjempet mellom Storbritannia og Zanzibar, og både begynte og sluttet i god tid før lunsj 27. august 1896. Bakgrunnen for konflikten var at Zanzibars britiskvennlige sultan var avgått ved døden, og at Khalid bin Barghash hadde tiltrådt som ny sultan uten britenes godkjennelse. Da britene forlangte at den selvbestaltede sultanen skulle tre til side, svarte han med å barrikadere seg i sultanpalasset. Klokken 9.02 satte britene inn artilleri mot palasset. Etter 38 minutter med kamphandlinger var flesteparten av sultanens soldater drept eller såret. Khalid bin Barghash flyktet senere til tysk Øst-Afrika, mens britene satte inn en ny sultan som leder for en marionettregjering på Zanzibar.

2003: Klokken 11.51 norsk tid var Mars nærmere jordkloden enn på nesten 60.000 år. Avstanden til «Den røde planet» hadde ikke vært så liten siden 12. september i året 57.617 f.v.t., da neandertalere ennå befolket jorden. Astronomer benyttet den sjeldne anledningen til å ta noen av de skarpeste fotografiene av Mars som menneskeheten har sett. Bildene ble tatt med Hubble-teleskopet. Selv om avstanden mellom de to planetene var historisk kort, befant Mars seg fortsatt på betryggende 55.757.930 kilometers avstand fra Jorden. Neste gang Mars passerer så tett på vår klode vil vi skrive 29. august i år 2287.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse