Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 august 2022 02:00
Del på Facebook

1930: De gjenværende 36 innbyggerne på øygruppen St. Kilda i Ytre Hebridene ble evakuert og øyene lagt øde. Beboerne ble flyttet til andre deler av Skottland. Det antas at St. Kilda hadde vært bebodd av mennesker i minst to tusen år da øyene til sist ble fraflyttet. Etter 1850 hadde befolkningen aldri oversteget 100 personer. Sykdomsutbrudd og sviktende avlinger skal ha vært medvirkende til at befolkningen besluttet å la seg evakuere. Det er også blitt hevdet at møtet med soldater, som lå i garnison på øyene under 1. verdenskrig, bidro til å øke utferdstrangen hos de isolerte øyboerne. Rachel Johnson var åtte år gammel da øyene ble evakuert. Hun døde 93 år gammel i 2016, som den siste av de innfødte på St. Kilda. I dag befolkes øyene bare av forskere og militært personell.

1966: The Beatles holdt sin siste offisielle konsert i Candlestick Park i San Francisco. Konserten markerte slutten på en USA-turné som hadde vært skjemmet av lydproblemer (skrålet fra fansen overdøvet bandet), sikkerhetsproblemer (eksalterte fans stormet scenen) og rene drapstrusler, ikke minst etter John Lennons uttalelse om at The Beatles var mer populære enn Jesus. «Det kom til et punkt da nok var nok», forklarte George Harrison senere. Konserten i Candlestick Park varte i drøyt 30 minutter og omfattet 11 låter, blant dem «Day Tripper», «I Feel Fine», «Yesterday» og «Nowhere Man». Etter USA-turneen i 1966 var The Beatles’ historie som konsertattraksjon over, og bandet konsentrerte seg i stedet om studiojobbing. 30. januar 1969 ga de likevel en siste, uannonsert konsert på taket av Apple-bygningen i London.

2005: Den tropiske orkanen Katrina nådde New Orleans. Katrina var en av de kraftigste tropiske sykloner som er registrert på den vestlige halvkule. Ca. 2000 mennesker mistet livet i orkanen, og de materielle skadene den forårsaket er beregnet til 81 milliarder dollar. Katrina ble dannet 23. august over Bahamas. I Louisiana var uværet varslet flere døgn i forveien, og det gikk ut ordre om at millionbyen New Orleans skulle evakueres. Orkanen var nedgradert til en tropisk storm da den traff byen, men var likevel kraftig nok til at omkring 75 % av byen ble oversvømt av stormfloa som fulgte. De verst rammede områdene måtte i tillegg tåle omkring 400 millimeter regn på et døgn. Til sammenligning faller gjennomsnittlig 763 millimeter nedbør over Oslo i løpet av et helt år.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse