Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
30 august 2022 02:00
Del på Facebook

1836: Brødrene John og Augustus Allen grunnla Houston i Texas. De driftige brødrene var eiendomsspekulanter fra New York, og da de kjøpte et 27 kvadratkilometers landstykke ved elva Buffalo Bayou 30. august 1836, var det med et uttalt forsett om å anlegge en by på stedet. De to ga byen navnet Houston etter den teksanske generalen Sam Houston, som de beundret. På nyåret i 1837 besto «byen» av en tømmerhytte og hadde tolv innbyggere. Men allerede i april samme år hadde innbyggertallet økt til 1500 og byens bygningsmasse vokst til om lag 100 hus. Houston skulle bli en av USAs hurtigst voksende byer i det 20. århundre. Med sine drøyt 2,3 millioner innbyggere er den i dag den fjerde største i USA.

2006: Forfatteren Naguib Mahfouz døde i Giza utenfor Kairo. Mahfouz (født 1911) tilbrakte det meste av sitt yrkesliv i det egyptiske byråkratiet, men rakk å skrive 34 romaner og 350 noveller i løpet av sine 70 år som aktiv forfatter. Som hans hovedverk regnes gjerne den såkalte Kairo-trilogien fra årene 1956–1957, en familiesaga lagt til Kairo i første halvdel av det 20. århundre. I 1959 vakte Mahfouz vrede blant konservative muslimer med «Gebelawis barn», og romanen ble forbudt i Egypt. Mahfouz ble i 1988 den første arabiskspråklige forfatteren til å motta Nobelprisen i litteratur, ifølge Svenska Akademien for å ha skapt «en arabisk romankonst med allmänmänsklig giltighet». Pristildelingen pustet nytt liv i det gamle agget fra 1959, og i 1994 overlevde forfatteren med nød og neppe et drapsforsøk fra en religiøs ekstremist. Han led resten av livet under ettervirkningene av attentatet.

2015: Skrekkfilmregissøren Wes Craven døde i Los Angeles, 76 år gammel. Craven ble først lagt merke til med «The Hills Have Eyes» i 1977, men skapte seg et verdensnavn i 1984 med slasherfilmen «A Nightmare on Elm Street». I filmen slapp Craven løs Freddy Krueger, en seriemorder som skaffer seg tilgang til ofrene sine gjennom drømmene deres. Craven skal ha fått ideen etter å ha lest en avisartikkel om traumatiserte flyktninger fra Røde Khmer-regimet i Kambodsja, som var så hjemsøkt av mareritt at de hadde skrekk for å sove. Filmen ble et franchisefenomen med hele åtte oppfølgere, den siste i 2010. Wes Craven var også hjernen bak «Scream»-filmene, der morderne bærer masker inspirert av Edvard Munchs «Skrik». Den femte filmen i serien hadde premiere i januar 2022, en sjette er ventet i 2023.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse