Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
03 september 2022 02:00
Del på Facebook

1878: Mer enn 650 mennesker mistet livet da hjuldamperen «Princess Alice» kolliderte med et lasteskip på Themsen. Ulykken skjedde i nærheten av Woolwich i det østlige London. «Princess Alice» var ute på en ren lysttur, markedsført av rederiet som «måneskinnstur», da den ble rammet i siden av lasteskipet. Damperen ble praktisk talt kløyvd i to og sank i løpet av fire minutter. Bare et mindretall av passasjerene ble reddet. En av dem som hevdet å ha overlevd katastrofen var Elizabeth Stride, senere kjent som et av ofrene for Jack the Ripper. Ifølge Stride hadde både hennes ektemann og barn blitt med «Princess Alice» i dypet. Sannheten var imidlertid at Strides ektemann døde av tuberkulose og at paret var barnløst. Ulykken med «Princess Alice» var den mest dødbringende skipskatastrofen som har inntruffet på Themsen.

1928: Den britiske legen og farmakologen Alexander Fleming vendte tilbake til laboratoriet sitt i London etter tre ukers familieferie i Suffolk – og oppdaget penicillin. Fleming var i gang med et studium av egenskapene til stafylokokkbakterier og hadde før avreisen til Suffolk etterlatt noen glassplater med stafylokokk-kulturer på en benk i laboratoriet. Ved hjemkomsten oppdaget han at en av glassplatene var angrepet av en muggsopp som lot til å ha brutt ned stafylokokkene. Han undersøkte sopparten og identifiserte den som Penicillium notatum. Flemings oppdagelse banet vei for utviklingen av antibiotika og bidro til å revolusjonere behandlingen av infeksjonssykdommer. Briten ble tildelt Nobelprisen i fysiologi/medisin i 1945.

1942: Svenska Norgehjälpen ble etablert. Den frivillige, nasjonale hjelpeaksjonen for det tyskokkuperte Norge kom i stand etter initiativ fra svensk LO og var støttet av 800 forbund og organisasjoner i Sverige. Hjelpen besto i innsamling av mat, klær og penger til det krigsrammede nabofolket. I Norge gikk bistanden under navnet svenskehjelpen. Begreper som svenskepakker, svenskesuppe og svenskehus skriver seg fra den kjærkomne håndsrekningen fra øst, som i årene fra 1942 til ’45 skulle beløpe seg til 71 millioner svenske kroner etter datidens pengeverdi. Etter krigens slutt ble Voksenåsen Kultur- og konferansesenter gitt som gave fra Norge til det svenske folk, som takk for hjelpen under okkupasjonen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse