Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
04 september 2022 02:00
Del på Facebook

1824: Komponisten Anton Bruckner ble født i Ansfelden i Østerrike. Bruckner huskes som en av de største symfonikerne i andre halvdel av 1800-tallet. Med sine massive, storslagne symfonier blir han gjerne ansett som en eksponent for den tyske høyromantikken. Det var også noe av bakgrunnen for at Bruckners musikk fikk en lite flatterende renessanse i Tyskland i 1930 årene. Bruckner var en av Hitlers yndlingskomponister og verkene hans blant de mest populære i Det tredje rike. Da tysk radio kringkastet nyheten om Hitlers død 1. mai 1945, var det til tonene av Bruckners sjuende symfoni. Anton Bruckner døde i 1896 mens han skrev på sin niende symfoni. Sammen med blant andre Beethoven og Mahler blir han gjerne tatt til inntekt for myten om «den niende symfonis forbannelse» – en utbredt, men statistisk ubegrunnet forestilling om at tallet ni betyr ulykke for symfonikere.

1957: Den såkalte Wolfenden-rapporten ble publisert i Storbritannia. Rapporten, som var utarbeidet av et offentlig oppnevnt utvalg ledet av Lord Wolfenden, anbefalte avkriminalisering av homoseksuelt samkvem mellom menn. Utvalget konkluderte bl.a. med at homofili ikke kunne betraktes som en sykdom og at det ikke burde være lovens anliggende å gripe inn i borgernes intime privatliv. Rapporten vakte heftig debatt i Storbritannia. Til tross for at selv erkebiskopen av Canterbury støttet komiteens anbefaling, skulle det gå ytterligere ti år før homoseksuelle handlinger mellom menn ble avkriminalisert i England og Wales. Homofilt samkvem mellom kvinner var ikke lovregulert, og følgelig ikke et tema for Wolfenden-rapporten.

1972: Mark Spitz tok sin sjuende gullmedalje under sommer-OL i München. Den amerikanske svømmeren ble dermed den første idrettsutøveren i verden til å vinne sju gull i ett og samme OL. Kort før den siste konkurransen sa han til en reporter: «Hvis jeg svømmer seks distanser og vinner seks, blir jeg en helt. Hvis jeg svømmer sju og vinner seks, blir jeg en taper.» Lekene i München ble sterkt preget av den palestinske terrorgruppen Sort Septembers aksjon mot israelske utøvere. Fordi Spitz var jødisk, ble han anmodet om å utebli fra avslutningsseremonien av sikkerhetshensyn. Mark Spitz’ rekord ble stående til 2008, da svømmeren Michael Phelps tok åtte gullmedaljer under OL i Beijing.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse