Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
05 september 2022 02:00
Del på Facebook

1819: Antisemittiske opptøyer brøt ut i København. Oppløpene var inspirert av lignende hendelser i flere tyske byer, og lot til å være utløst av et usignert oppslag på Slotsholmen med henstilling til «alle gode og kristelige borgere» om å fordrive jødene fra byen. De neste døgnene strømmet en rasende horde gjennom byens gater, knuste vindusrutene til jødiske butikker og angrep jøder. Ifølge øyevitner besto mobben for en stor del av arbeidsfolk, men også «velklædte Personer» ble observert i mengden. Urolighetene inntraff i en periode da Danmark var preget av sterke antisemittiske strømninger. Den danske statsbankerotten i 1813 og bitterhet over nederlaget i napoleonskrigene er blitt nevnt som forklaringer på raseriet mot jødene. Opptøyene i København har gått inn i historien som Jødefeiden.

1936: Krigsfotografen Robert Capa tok det berømte bildet av den fallende soldaten under den spanske borgerkrigen. Capa forklarte i et radiointervju et tiår senere at han tok bildet fra en skyttergrav ved å løfte kameraet over hodet og knipse uten å se i søkeren. Først da han fremkalte bildet, ble han klar over at han hadde fotografert dødsøyeblikket til den republikanske soldaten Federico Borrell García. Det er senere reist tvil om bildets autentisitet. Kritikere har ment at bildet er arrangert, og analyser kan tyde på at det er tatt flere mil unna landsbyen Cerro Muriano i Andalucía, der det aktuelle slaget sto. Videre er det blitt hevdet at Federico Borrell Garcia ble drept mens han sto i skjul bak et tre, og ikke i åpent lende, som bildet viser. Robert Capas bilde av den fallende soldaten er et av tidenes mest kjente krigsfotografier.

1972: Medlemmer av den palestinske terrororganisasjonen Sort September trengte seg inn i OL-landsbyen i München og tok ni israelske utøvere og trenere som gisler. To av Israels OL-deltakere ble skutt og drept under aksjonen. Terroristene fremmet blant annet krav om at 234 palestinske fanger skulle frigis fra israelske fengsler. Dagen etter ble terroristene og deres gisler eskortert til en flyplass utenfor München. Her gikk vesttysk politi til aksjon for å frigjøre gislene, men forsøket mislyktes, og gisseltakerne skjøt alle de ni gislene. Under skuddvekslingene som fulgte, ble fem av de åtte terroristene drept. En tysk politimann mistet også livet under kampene. To dager senere gikk israelsk flyvåpen til angrep på antatte PLO-baser i Syria og Libanon.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse