Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 september 2022 02:00
Del på Facebook

År 9: Tre romerske legioner ble utslettet i et katastrofalt slag mot germanske stammer ved Teutoburgerskogen i det nåværende Nordrhein-Westfalen. Det såkalte Varusslaget har fått navn etter senatoren og generalen Publius Quinctilius Varus, som ledet de romerske troppene. De ca. 30.000 romerske soldatene var på marsj i en nærmere 20 kilometer lang marsjkolonne, da germanerne satte inn et bakholdsangrep. Det er anslått at så mange som 23.000 romere kan ha falt i slaget som fulgte. Da general Varus innså at situasjonen var håpløs, begikk han selvmord ved å kaste seg på sverdet sitt. Slaget skal ha vært en av de største militære katastrofene i Romerrikets historie. Historikeren Sveton forteller at keiser Augustus rev klærne sine i filler da han mottok nyheten om nederlaget, og dunket hodet mot veggen mens han ropte i fortvilelse: «Quinctilius Varus, gi meg mine legioner tilbake!»

1893: Esther Cleveland ble født i Det hvite hus. Hun er fremdeles det eneste barnet av en president som er født i den amerikanske presidentboligen. Esther Cleveland var det andre av president Grover Cleveland og hans 27 år yngre kone Frances’ fem barn. Under valgkampen i 1884 kom det for en dag at Grover Cleveland også hadde et barn utenfor ekteskap, født i 1874. Mange trodde at avsløringen ville knuse Clevelands håp om å bli valgt, men han stilnet kritikerne ved å vedkjenne seg farskapet til barnet. Grover Cleveland er den eneste amerikanske presidenten i historien som har sittet i to perioder som ikke var sammenhengende. Hans datter Esther, som fikk tilnavnet «The White House baby» av pressen, giftet seg med en britisk offiser og ble mor til filosofen Philippa Foot. Esther Cleveland døde i 1980, 86 år gammel.

1971: Det største fengselsopprøret i amerikansk historie brøt ut i Attica-fengselet i delstaten New York. De innsatte tok 42 av fengselets voktere og personale som gisler og fremmet krav om bedre soningsforhold. Etter fire døgns forhandlinger besluttet New York-guvernør Nelson Rockefeller, som senere ble visepresident under Gerald Ford, å sende politi og nasjonalgarde inn for å ta kontroll over fengselet. 39 personer – 29 innsatte og 10 gisler – ble drept i kuleregnet da de væpnede styrkene rykket inn i bygningene. I tillegg ble nærmere 100 skadd. Både Rockefeller og de utkommanderte styrkene måtte tåle kritikk for den tilsynelatende overdrevne brutaliteten i aksjonen. Guvernøren selv ga uttrykk for (i en telefonsamtale med president Nixon) at han syntes mannskapene hadde gjort «en fabelaktig jobb».

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse