Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
10 september 2022 02:00
Del på Facebook

1897: Drosjesjåføren George Smith ble førstemann i historien til å bli pågrepet og dømt for fyllekjøring, etter at han kjørte drosjen sin lukt inn i en murvegg i London. Han erkjente straffskyld og godtok boten på 25 shilling. Politiet hadde bare arrestantens medgjørlighet å takke for at han kunne dømmes, for på det tidspunktet fantes ingen sikker vitenskapelig metode for å estimere mengden av alkohol i en persons blod. Den senere så velkjente «ballongen» ble ikke introdusert før i 1931. I biltrafikkens barndom var det heller ingen lov mot å kjøre i beruset tilstand. New York ble den første amerikanske staten til å forby fyllekjøring i 1910. Den såkalte promillegrensen i Norge var lenge 0,5, men fra 1. januar 2001 ble den senket til 0,2.

1945: Eidsivating lagmannsrett dømte Vidkun Quisling til døden for forbrytelser mot den militære og borgerlige straffelov. Blant forholdene som dommen la særlig vekt på, var Quislings samarbeid med tyskerne om overfallet på Norge, statskuppet 9. april 1940, vervingen av nordmenn til tysk krigsinnsats, medvirkning til deportasjon av norske jøder og medansvar for henrettelsene av landsmenn. Retten tok praktisk talt alle aktoratets påstander til følge. Quisling selv lyttet ubevegelig til forkynnelsen av domsslutningen og til lagmann Erik Solems timelange høytlesning av dommen. Han erklærte på stedet at han ønsket saken prøvd for Høyesterett. Deretter ble han ført tilbake til sin celle i tårnet på Akershus festning. Høyesterett stadfestet dødsdommen 13. oktober, og natten til 24. oktober ble Vidkun Quisling henrettet ved skyting.

1972: Sovjetunionen slo USA i basketballfinalen under de olympiske sommerlekene i München. Kampen var den første amerikanerne hadde tapt i et OL siden basket ble introdusert i 1936, og det sensasjonelle resultatet satte strek for USAs seiersrekke på sju strake OL-gull. Etter kampen leverte Team USA inn en offisiell protest der de hevdet at dommerne hadde begått en rekke regelbrudd under kampen. Protesten ble forkastet av en jury der tre av fem medlemmer kom fra land som var allierte med Sovjetunionen, en omstendighet som fikk mange amerikanere (inkludert CIA) til å konkludere med at kampen var fikset. Siden har det amerikanske laget gjennom 50 år nektet å motta sølvmedaljene, en av spillerne har til og med lagt inn en klausul i sitt testamente der han forbyr etterkommerne sine å motta medaljen etter hans død. Sølvmedaljene i basketball fra München-OL i 1972 oppbevares derfor i et bankhvelv i Sveits.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse