Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 september 2022 02:00
Del på Facebook

1945: Franz Beckenbauer ble født i München. Den fremtidige fotballegenden tilbrakte sine første leveår i ruinene av Hitler-Tyskland. Faren, som arbeidet i postverket, var i utgangspunktet lite begeistret for sønnens fotballinteresse. Ni år gammel meldte Franz seg likevel inn i en lokal klubb, og som 14-åring ble han rekruttert til Bayern Münchens ungdomslag. I 1965 debuterte han på det vesttyske landslaget. Han var lagkaptein da Vest-Tyskland vant EM i 1972 og senere VM på hjemmebane i 1974. Som landslagssjef ledet han Tyskland til et nytt verdensmesterskap i 1990. Franz Beckenbauer – med tilnavnet Der Kaiser – regnes som en av verdens beste fotballspillere gjennom alle tider.

2001: Et kapret passasjerfly med 92 personer om bord krasjet inn i det nordlige tårnet i World Trade Center i New York klokken 08.46 (norsk tid 14.46). 17 minutter senere traff et annet passasjerfly det sørlige tårnet. Klokken 09.37 styrtet et tredje fly inn i forsvarsdepartementets hovedkvarter Pentagon i Virginia. Et fjerde fly traff bakken utenfor småbyen Shanksville i Pennsylvania kl. 10.03, trolig etter at passasjerene hadde satt seg til motverge mot kaprerne. Det antas at flyet enten skulle styrtes i Det hvite hus eller i kongressbygningen på Capitol Hill. Til sammen 2996 mennesker omkom i angrepene. 2606 av dem mistet livet i og omkring World Trade Center. al-Qaidas anslag mot USA 11. september var det mest dødbringende terrorangrepet på amerikansk jord gjennom alle tider.

2003: Sveriges utenriksminister Anna Lindh døde av skadene hun var påført under et attentat dagen før. Lindh skulle delta i en TV-debatt om kvelden 10. september og hadde gått til varehuset NK i Stockholm sentrum for å finne et passende antrekk. Hun hadde på det tidspunktet ingen livvakt, ettersom det svenske sikkerhetspolitiet ikke vurderte hennes person som truet. Klokken 16.13, mens Lindh så på en jakke i motebutikken Filippa K, ble hun angrepet og knivstukket gjentatte ganger av en overfallsmann. Hun fikk omfattende skader i brystet og magen. Leger ved Karolinska Sjukhuset kjempet i nærmere tolv timer for å redde utenriksministerens liv, men måtte gi tapt klokken 05.29. To uker senere ble den 24-årige svenskserberen Mijailo Mijailović pågrepet og siktet for drapet. Han ble dømt til fengsel på livstid i desember 2004.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse