Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
13 september 2022 02:00
Del på Facebook

1899: Den 69 år gamle eiendomsmegleren William Bliss ble den første til å bli påkjørt og drept av en bil i USA. Bliss hadde akkurat steget av en trikk i West 74th Street i New York, da han ble truffet av en drosje. På hundreårsdagen for hans død ble det satt opp en plakett på ulykkesstedet som en påminnelse til trafikanter, og for å minnes, som det heter i teksten, «the first recorded motor vehicle fatality in the Western Hemisphere». Ifølge organisasjonen Association for Safe International Road Travel dør i gjennomsnitt 46.000 mennesker hvert år i ulykker på amerikanske veier. 4,4 millioner blir så hardt skadd at de trenger legetilsyn. Samme kilde oppgir at 1,35 millioner menneskeliv går tapt hvert år i trafikkulykker over hele kloden.

1936: 74 mennesker mistet livet da Loen i Nordfjord ble rammet av den andre rasulykken på 31 år. Ved femtiden om morgenen løsnet en berghammer på ca. én million kubikkmeter fra Ramnefjellet og styrtet ned i Lovatnet. Raset utløste en mellom 70 og 80 meter høy flodbølge som sopte vekk gårdene rundt Lovatnet og utslettet bygda Bødal fullstendig. Vannmassene knuste også monumentet som var blitt reist over den forrige ulykken i 1905, da 61 menneskeliv var gått tapt. Den gangen hadde geologer konkludert med at det neppe var fare for flere store ras i området. De to rasulykkene i Loen var de mest dødbringende i Norge i det 20. århundre. Nærmest i antall dødsofre kommer Tafjord-ulykken i 1934, der 41 mennesker omkom.

1980: Den skotske grizzlybjørnen Hercules ble gjenfunnet på Ytre Hebridene, etter at han hadde stukket av under innspillingen av en reklamefilm for Kleenex. Det kraftige dyret (som målte to og en halv meter i oppreist stilling) hadde da unnflydd de hundrevis av frivillige som søkte etter ham i mer enn tre uker. Bjørnen ble nøytralisert ved hjelp av en bedøvelsespil utskutt fra betryggende avstand, før han ble fanget i et nett og fløyet inn til fastlandet med helikopter. Etter rømningen ble Hercules kjent over hele verden, og en tid dukket han blant annet jevnlig opp i britisk barne-TV. Han skal også ha hatt en liten rolle i James Bond-filmen «Octopussy».

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse