Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
16 september 2022 02:00
Del på Facebook

1835. New York-avisen The Sun vedgikk at dens rapporter om liv på Månen var rent oppspinn. I en serie på seks artikler hadde avisen beskrevet de sensasjonelle observasjonene som astronomen sir John Herschel angivelig skulle ha gjort med et nyutviklet teleskop fra sitt observatorium i Sør-Afrika. Gjennom den umåtelig kraftige linsen skulle astronomen bl.a. ha iakttatt flokker av enhjørninger, bison og tobeinte bevere på Månens overflate. Mest forbløffende var likevel de menneskelignende skikkelsene med flaggermusvinger som svevde over månelandskapet. Astronomen John Herschel var ganske riktig i Sør-Afrika i 1835, men ante ingenting om påstandene som ble tillagt ham i The Sun. Først tre uker etter publiseringen innrømmet avisen at historiene var fabrikkert for å underholde leserne.

1966: Metropolitan Opera House åpnet i Lincoln Center på Manhattan. Et nytt hjem for «The Met» hadde vært påtenkt helt siden 1920-årene, da det gamle operahuset fra 1883 var blitt for trangt for store produksjoner. Den nye bygningen var tegnet av arkitekten Wallace Harrison og bl.a. utsmykket med veggmalerier av Marc Chagall. Med sine 3800 sitteplasser var operahuset det største i verden. Ingenting var spart på åpningskvelden, da verdenspremieren på Samuel Barbers «Antony and Cleopatra» gikk av stabelen med totalt 400 personer på scenen. Over publikums hoder funklet 21 lysekroner donert av den østerrikske regjering som takk for Marshall-hjelpen etter 2. verdenskrig. Det gamle operahuset på Broadway, der norske Kirsten Flagstad briljerte i 1930-årene, ble revet i 1967 og erstattet av en 40-etasjers kontorbygning.

1982: Hundrevis av palestinske flyktninger ble massakrert i flyktningleirene Sabra og Shatila i Beirut. Ifølge Wikipedia gikk 150 væpnede militssoldater fra det kristne libanesiske falangistpartiet inn i leirene på jakt etter det de mente var palestinske terrorister. Halvannet døgn senere var minst 700 – enkelte kilder oppgir så mange som 3.300 – palestinske menn, kvinner og barn i leirene drept av militsen. Mange holdt Israels regjering ansvarlig for massakren, med henvisning til at den israelske hæren ikke hadde hindret militssoldatene i å trenge inn i leirene og heller ikke grepet inn mens myrderiene pågikk. Året etter konkluderte også en israelsk undersøkelseskommisjon med at forsvarsminister Ariel Sharon var å anse som «indirekte medansvarlig» for ugjerningene. Hendelsen førte til at Sharon måtte gå av som forsvarsminister.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse