Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
18 september 2022 02:00
Del på Facebook

1793: Byggingen av United States Capitol, kongressbygningen i Washington D.C., begynte. Beliggenheten på Jenkins’ Hill (senere Capitol Hill) var blinket ut av den franske offiseren og ingeniøren Pierre Charles L’Enfant, som president George Washington hadde gitt oppdraget med å planlegge den nye hovedstaden. Selve bygningen var tegnet av legen og amatørarkitekten William Thornton. Det antas at Thornton hadde Phantéon i Paris i tankene da han tegnet midtpartiet med den store kuppelen, mens østveggen i Louvre trolig har vært modell for søyleradene på øst- og vestsiden. Bygningen sto ferdig i 1800, men etter at britene stakk byen i brann 14 år senere, gikk store deler av den tapt. Kuppelen som pryder bygningen i dag, ble fullført i 1866.

1905: Greta Lovisa Gustafsson, bedre kjent som Greta Garbo, ble født i bydelen Södermalm i Stockholm. Hun ble opptatt som elev ved Dramatens elevskola på sin 17-årsdag og fikk sin første større filmrolle i stumfilmen «Gösta Berlings saga» i 1924. Året etter reiste hun til Hollywood, der hun gjennom filmer som «Mata Hari» (1931), «Anna Karenina» (1935) og «Camille» (1936) skulle etablere seg som et av filmhistoriens største ikoner. Greta Garbo valgte å trekke seg tilbake fra filmindustrien i 1941, bare 36 år gammel. Hun avviste senere alle filmtilbud og skydde offentlighet, noe som bidro til å forsterke mystikken som alltid hadde omspunnet henne. Forfatteren Zadie Smith har skrevet om Garbo i et essay at «alderen gjorde Greta til en person, og personen Garbo hadde aldri vært til salgs. Hun måtte være myte eller ingenting.»

1979: Vålerenga kirke brant. Langkirken på høyden over Kværnerdalen var tegnet av arkitektene Heinrich Jürgensen og Holger Sinding-Larsen og innviet i 1902. Innvendig var den bl.a. dekorert med fresko- og glassmalerier av Emanuel Vigeland, og av Oslos kirker hadde bare Domkirken større orgel. Både orgelet og dekorasjonene gikk tapt 18. september 1979. Brannen brøt ut i forbindelse med blikkenslagerarbeider på taket og fortærte alt unntatt kirkens murer. Trond Ingebretsen og bandet Bjølsen Valsemølle skildret den dramatiske brannkvelden i sangen «Vålerenga kjerke», først utgitt i 1982. Sangen har senere blitt hymnen til VIF-klanen. Kirken ble gjenreist etter tegninger av arkitekt Asbjørn Stein og innviet på nytt i 1984. Det var da gått fem år siden Vålerenga kirke, som det heter i sangen, «fikk himmel’n sjøl til tak».

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse