Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
19 september 2022 02:00
Del på Facebook

1921: Dovrebanen ble rammet av en dramatisk ulykke, bare halvannet døgn etter den høytidelige åpningen. Den sammenhengende jernbanelinjen mellom Oslo og Trondheim var blitt innviet 17. september, etter at strekningen var utbygd etappevis gjennom mange tiår. Natten til 19. september var et ekstratog med prominente gjester fra åpningsfesten på vei sørover fra Trondheim. Ved Nidareid kolliderte toget med et nordgående tog. Seks mennesker omkom og tolv ble skadd. Blant de drepte var Dovrebanens egen arkitekt, Erik Glosimodt, som hadde tegnet flere av banens stasjonsbygninger. Også Dovrebanens overingeniør, Hans Gudbrand Hammer, mistet livet i ulykken.

1975: BBC sendte første episode av komiserien «Fawlty Towers». Manus var skrevet av John Cleese og hans daværende kone Connie Booth, som også spilte bærende roller. Kritikerne var noe lunkne etter den første episoden, men serien om den bråsinte og nevrotiske hotellverten Basil Fawlty ble snart en suksess både i Storbritannia og verden for øvrig. Historien skal være inspirert av hotellverten Donald Sinclair, som John Cleese hadde truffet på et badehotell i Torquay i 1971 og senere beskrev som «det mest uforskammede menneske jeg har møtt i mitt liv». Seriens tittel viste seg å være vrien å oversette. I Norge ble serien hetende «Hotell i særklasse», danskene kalte den «Halløj på badehotellet», mens svenskene falt ned på tittelen «Pang i bygget». I 2000 kåret det britiske filminstituttet «Fawlty Towers» til den beste britiske TV-serien gjennom alle tider.

1982: Den amerikanske informatikkprofessoren Scott Fahlman har fått æren for å ha oppfunnet standarden for såkalte emotikon (emosjonssymboler) i digital tekst. I en epost datert 19. september 1982 foreslår han tegnene :-) og :-( som universelle indikatorer for henholdsvis spøkefulle og mer alvorlige ytringer. Tidlige varianter av emotikon er funnet i brev fra så tidlig som 1600-tallet, men smilefjesene gjorde for alvor sitt inntog i offentligheten med introduksjonen av smileys i 1963. Opphavsmannen var den amerikanske reklamemannen Harvey Ball, som tegnet de gule smilefjesene som garnityr til en motiveringskampanje for de ansatte i et forsikringsselskap. Ball skal ha brukt ti minutter på jobben. De emblematiske smilefjesene ble videreutviklet av mobiltelefonprodusenter i Japan 1990-årene. Tidenes første emoji dukket opp på japanske mobilskjermer i 1999.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse