Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 september 2022 02:00
Del på Facebook

1852: Den franske ingeniøren Henri Giffard tok av fra Paris i historiens første motordrevne luftskip. Den mandelformede farkosten var utstyrt med propell og ble drevet av en tre hestekrefters dampmotor. Doningen lot seg også styre ved hjelp av et seil. Jomfruturen varte i tre timer, og ved landingen i Élancourt hadde Giffard og luftskipet hans tilbakelagt en strekning på 27 kilometer. Underveis hadde Giffard demonstrert skipets fortrinnlige styringsmekanisme ved å utføre en rekke svinger og piruetter i luften. Henri Giffard var en av 72 franske ingeniører, vitenskapsmenn og matematikere som ble hedret ved å få navnet sitt inngravert i Eiffeltårnet i 1889.

1988: Sprinteren Ben Johnson befestet sitt ry som «verdens raskeste mann» da han stormet inn til gullmedalje på herrenes 100 meter sprint under OL i Seoul. Johnson slettet sin egen verdensrekord med vinnertiden 9,79. Tre dager senere ble han diskvalifisert og fratatt medaljen, etter at det var påvist anabole steroider i blodet hans under en dopingtest. Canadieren hadde svingt seg til berømmelsens tinder under VM i Roma året før, da han parkerte Carl Lewis og knuste den gamle verdensrekorden på 100 meter med et tidels sekund. En forbitret Carl Lewis uttalte til BBC etter løpet at «det er gullvinnere under dette stevnet som er dopet. Det løpet vil bli studert i mange, mange år, og av flere grunner.» Lewis fikk rett. Etter avsløringen i Seoul ble Johnson også fratatt sin VM-tittel.

1991: Nirvana ga ut «Nevermind». Albumet var bandets andre, og plateselskapet Sub Pop håpet optimistisk at det ville selge i 250.000 eksemplarer. I stedet ble «Nevermind» et fenomen som solgte i 30 millioner og gjorde Nirvana til et av verdens største band. Singelen «Smells Like Teen Spirit» bidro dessuten til at alternativrock fikk innpass blant platekjøpere verden over. Albumcoveret viste fire måneder gamle Spencer Elden som svømte naken under vann etter en dollarseddel festet til en fiskekrok. Nylig saksøkte Elden de gjenlevende bandmedlemmene for seksuell og kommersiell utnyttelse av en baby uten samtykkekompetanse. Elden krevde 2,5 millioner dollar i erstatning, men 2. september 2022 ble søksmålet avvist. «Nevermind» er rangert som nummer 6 på magasinet Rolling Stones reviderte liste over tidenes 500 beste album.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte