Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
25 september 2022 02:00
Del på Facebook

1066: Kong Harald Hardråde falt i slaget ved Stamford Bridge i Yorkshire, og den norske invasjonshæren ble nedkjempet. Samme år hadde Harald satt seil fra Norge med 300 skip for å tilrive seg den ledige kongetronen i England. 20. september hadde vikingene tvunget angelsakserne i kne i et slag ved Fulford. Ved landsbyen Stamford Bridge ble nordmennene overrasket av en stor engelsk hærstyrke som hadde lagt ut på en maratonmarsj fra London for å stanse inntrengerne. Det er anslått at så mange som 11.000 mann kan ha falt i det voldsomme slaget som fulgte, blant dem mange norske stormenn. Kong Harald selv skal ifølge Snorre Sturlasson ha blitt drept av en pil i strupen. Etter slaget fikk de overlevende vikingene gå i langskipene sine og seile hjem, mot høytidelig løfte om aldri å angripe England igjen. Mange historikere regner slaget ved Stamford Bridge som sluttpunktet for vikingtiden.

1972: Det norske folk stemte nei til medlemskap i EF (senere EU). En lang og til dels bitter strid hadde gått forut for avstemningen, der 79,2 prosent av stemmeberettigede nordmenn deltok. På valgdagen kunne folket følge den uhyre spennende opptellingen under NRKs direktesendte valgvake, ledet av Lars-Jacob Krogh og Geir Helljesen. 53,5 prosent av velgerne stemte mot medlemskap, 46,5 prosent for. Før avstemningen hadde statsminister Trygve Bratteli og hans EF-vennlige arbeiderpartiregjering stilt kabinettsspørsmål på saken. Da nederlaget var et faktum, gikk regjeringen av og overlot makten til en mindretallsregjering av Kr.F., Venstre og Senterpartiet under ledelse av Lars Korvald.

1978: Et passasjerfly kolliderte med et småfly i luftrommet over San Diego. Flyet fra Pacific Southwest Airlines med var på vei til å gå inn for landing, da pilotene fikk melding fra tårnet om at et småfly av typen Cessna 172 befant seg like i nærheten. Pilotene meldte tilbake at de så Cessna-en, men mistet det av syne kort etter. De fortsatte derfor nedstigningen, uvitende om at småflyet nå befant seg like under dem. Kollisjonen skjedde i 800 meters høyde. Et bilde av det styrtende passasjerflyet, knipset av den lokale fotografen Hans Wendt, skulle senere gå verden rundt. Foruten alle i de to flyene omkom sju mennesker på bakken. Med totalt 144 dødsofre var flyulykken i San Diego den mest dødbringende i amerikansk historie til da. Den ble overgått åtte måneder senere, da et passasjerfly styrtet i en forstad til Chicago. 273 mennesker mistet livet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte