Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
30 september 2022 02:00
Del på Facebook

1791: Mozarts opera «Tryllefløyten» hadde premiere i Wien. Librettoen var skrevet av sangeren, skuespilleren og teaterdirektøren Emanuel Schikaneder, som selv spilte rollen som fuglefangeren Papageno under premieren. Den krevende rollen som Nattens Dronning ble spilt av Mozarts egen svigerinne, sopranen Josepha Hofer. Ifølge Wikipedia er ingen anmeldelser av premieren bevart, men den massive publikumstilstrømningen i månedene som fulgte, tyder på at operaen var en øyeblikkelig suksess. «Tryllefløyten» er i dag er blant Mozarts mest populære verker. Den ble også den siste operaen komponisten skrev. Wolfgang Amadeus Mozart døde 5. desember 1791, drøyt to måneder etter premieren.

1955: Filmskuespilleren James Dean omkom i en bilulykke i California, 24 år gammel. Dean var på vei langs Route 466 for å delta i et billøp i sin nyanskaffede Porsche 550 Spyder, som han hadde gitt klengenavnet «Little Bastard». I et kryss kolliderte han med en personbil som nettopp hadde svingt inn på veien. Ifølge Wikipedia skal Dean ha truffet personbilen, en Ford Tudor, i en hastighet av 137 km/t. Filmstjernen ble erklært død ved ankomsten til sykehuset 35 minutter senere. Kort tid før ulykken hadde han spilt inn en kampanjefilm om trafikksikkerhet. Dean rakk bare å fullføre tre spillefilmer, og «East of Eden» (1955) var den eneste av dem som fikk kinopremiere i hans levetid. I 1955 ble James Dean den første i historien til å få en Oscar-nominasjon etter sin død i kategorien beste skuespiller. Han gjentok bedriften året etter.

2005: Jyllands-Posten publiserte Muhammed-karikaturene. Samme år hadde forfatteren Kåre Bluteigen måttet utsette utgivelsen av en barnebok om Muhammeds liv, angivelig fordi han ikke hadde funnet en tegner som våget å ta på seg oppdraget med å illustrere den. Avisen oppfordret derfor 40 danske karikaturtegnere til å lage tegninger av profeten. Bare tolv svarte på anmodningen. Publiseringen av de tolv karikaturtegningene i Jyllands-Posten vakte raseri blant muslimer over store deler av verden. Spesielt bidraget til avisens egen tegner, Kurt Westegaard, som viste profeten med en bombe i turbanen, satte sinnene i kok. Tegningene utløste en hissig og langvarig debatt om ytringsfrihetens grenser i vestlige demokratier. I 2010 slapp Westergaard så vidt fra et drapsforsøk i sitt eget hjem, uført av en attentatmann med øks. Westergaard døde i 2021.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte