Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
03 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1849: Forfatteren Edgar Allan Poe ble påtruffet på gaten i Baltimore «i den ytterste nød, og med behov for øyeblikkelig hjelp», ifølge den forbipasserende som plukket ham opp. Poe ble eskortert til et sykehus i nærheten, der han døde fire dager senere. Forfatterens død, og omstendighetene rundt den, er svøpt i mystikk. Det er uklart hvor Poe hadde oppholdt seg den siste uken før han ble funnet, hvorfor han var iført klær som ikke var hans egne og hva som hadde utløst forvirringstilstanden han befant seg i. Også dødsårsaken er omstridt. Rabies, syfilis, kolera, kvikksølvforgiftning, hjernesvulst og alkoholforgiftning er bare noen av teoriene som er blitt foreslått. Edgar Allan Poe blir av mange regnet som skaperen av detektivhistorien, og som en forløper for opptil flere retninger innen moderne litteratur.

1972: Den amerikanske countrylegenden Johnny Cash spilte inn et livealbum i Österåker fengsel i Sverige. Plata kom ut året etter under tittelen «På Österåker». Under konserten gledet Cash publikum (dvs. fengselets innsatte) med å snakke svensk mellom flere av numrene. Det vakte også begeistring at han for anledningen hadde omdøpt fengselsklassikeren «San Quentin» til «Österåker», med tekstlinjen «Österåker, you’ve been livin’ hell to me». Sangen kom ikke med på albumet, men var inkludert på nyutgivelsen som markerte 35-årsjubileet for innspillingen i 2007. «På Österåker» hører til de mindre kjente i rekken av fengselsinnspillinger med Johnny Cash, der «At Folsom Prison» (1968) og «At San Quentin» (1969) trolig er de mest berømte.

1990: Tyskland ble forent som én nasjon, og Øst-Tyskland (DDR) opphørte å eksistere. Gjenforeningen markerte slutten på en 41 år lang deling av Tyskland. I gjenforeningstraktaten, som var blitt undertegnet i august samme år, ble det slått fast at DDR skulle bli en del av Forbundsrepublikken Tyskland og at forbundsrepublikkens grunnlov skulle være gjeldende for hele riket. Etter forslag fra forbundskansler Helmut Kohl ble det vedtatt at 3. oktober skulle være Tysklands nye nasjonaldag. Avviklingen av den totalitære DDR-staten ble ikke til udelt lettelse for landets borgere. I årene som fulgte, kom mange av dem til å uttrykke en nostalgisk lengsel tilbake til livet i Øst-Tyskland. I populærkulturen nedfelte «ostalgien» seg blant annet i en fornyet interesse for Trabantbiler, østtyske fotballdrakter og dukkefilmserien om Jon Blund.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse