Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
05 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1962: Tidenes første James Bond-film, «Dr. No», hadde premiere i London. Produsent Albert Broccoli hadde opprinnelig tenkt å begynne serien med «Thunderball», den åttende av Ian Flemmings bøker om Bond, men på grunn av en rettstvist med en manusforfatter falt valget på bok nummer seks. Sean Connery akslet rollen som den første Bond, mens sveitsiske Ursula Andress fikk æren av å spille historien første «Bond-pike». I en berømt scene stiger hun opp av havet iført en hvit bikini signert kostymedesigner Tessa Prendergast, komplett med hvitt militærbelte og knivslire. Scenen sendte både bikinisalget og Andress’ karriere til himmels med et slag. Andress sa senere om det ikoniske plagget: «Bikinien gjorde meg til en suksess.»

1969: Første del av «Monty Python’s Flying Circus» ble vist på BBC. Komiserien gikk over 45 episoder fordelt på fire sesonger og blir av mange ansett som en merkestein i TV- historien. Noe mindre kjente er de to episodene som den britiske komedietruppen spilte inn for vesttysk fjernsyn i 1971 og 1972, etter invitasjon fra TV-produsenten Alfred Biolek. Episodene bar navnet «Monty Python’s Fliegender Zirkus» og var i hovedsak innspilt i Bayern. Den første av episodene ble spilt inn på tysk, et språk som var fremmed for alle de seks Monty Python-medlemmene, som derfor måtte pugge replikkene ved hjelp av lydskrift. Andre episode ble klokelig spilt inn på engelsk og dubbet til tysk. Britenes surrealistiske humor fikk en blandet mottakelse av tyske TV-seere. Produsent Biolek har sagt om den første episoden at «den var en absolutt flopp, annerledes kan det ikke uttrykkes.»

1994: 48 medlemmer av den sveitsiske sekten Soltempelordenen ble funnet døde på en avsidesliggende bondegård utenfor Genève. Blant de døde var sektens to grunnleggere, new age-ideologene Joseph Di Mambro og Luc Jouret. Sveitsisk politi fastslo at sektmedlemmene hadde begått rituelt selvmord. Noen av likene hadde dessuten skuddskader som tydet på at de var drept av andre. Soltempelordenen var grunnlagt i 1984 og skal blant annet ha dyrket en forestilling om at verdens undergang var nær forestående. Det antas at sekten var ansvarlig for fem tilfeller av masseselvmord i Sveits, Canada og Frankrike i årene 1994 og 1995. I 2001 ble den sveitsiske dirigenten og komponisten Michel Tabachnik tiltalt for å ha medvirket til dødsfallene ved å oppfordre sektmedlemmene til å begå selvmord. Dirigenten ble frikjent.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse