Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
06 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1875: Norges første hestesporvogn skumpet ut fra vognhallen i Homansbyen i Kristiania. Ideen var unnfanget av arkitekt Paul Due og ingeniør Jens Vogt, som inspirert av sporvogntrafikken i New York hadde stiftet Kristiania Sporveisselskab. Jomfruturen gikk fra Homansbyen til Stortorget, den ene av tre strekninger i hovedstaden som nå ble betjent av hestesporvogner. De andre to var Stortorget–Vestbanen og Stortorget–Gamlebyen. Til sammen 22 vogner og 116 hester var i trafikk. Det nye kollektivtilbudet ble en suksess, og ved utgangen av 1875 hadde sporvognene fraktet 400.000 reisende. Fra 1894 måtte de hestetrukne vognene tåle hard konkurranse fra elektriske sporvogner. Hestesporvognene i Kristiania ble avviklet i 1900.

1955: Det amerikanske handelsskipet «Joyita» ble meldt savnet i det sørlige Stillehavet. Fem uker senere ble skipet funnet drivende i sjøen nord for Fiji-øynene, uten spor av mannskap eller passasjerer. Foruten de 25 personene om bord, var også skipets last av trevirke, olje og medisinsk utstyr borte. Forsvinningen vakte stor interesse i verdenspressen, og mange forklaringer var i omløp. Sjørøveri, mytteri, orkan, forsikringssvindel og besøk av utenomjordiske vesener var blant teoriene som ble luftet. Den britiske avisen The Daily Telegraph mente å vite at skipet var blitt angrepet av japanske soldater som var utstasjonert på isolerte øyer og ikke hadde fått med seg at verdenskrigen var over. Skjebnen til de 25 om bord på «Joyita» er fremdeles et mysterium.

1981: Egypts president Anwar Sadat ble drept i et attentat. Sadat var den første arabiske lederen som anerkjente staten Israel. I 1977 var han som første arabiske leder på offisielt besøk i landet, og to år senere undertegnet han en fredsavtale med sin israelske motpart Menachem Begin i Washington. Sammen med Begin mottok han også Nobels fredspris. Sadats forsonlige linje skaffet ham mange venner i Vesten, men vakte motvilje i store deler av den arabiske verden. 6. oktober 1981 overvar Sadat en militærparade i Kairo til minne Yom Kippur-krigen. Plutselig stormet islamistiske geværmenn ut fra et av kjøretøyene og åpnet ild mot tribunen der presidenten sto. Sadat døde to timer senere av skadene han var påført.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse