Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
08 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1871: Den mest dødbringende brannen i amerikansk historie brøt ut i grenseområdene mellom Wisconsin og Michigan. I sentrum for katastrofen lå byen Peshtigo, der innbyggerne hele dagen hadde kjent røyklukten fra en voldsom skogbrann under utvikling. Ved 22-tiden om kvelden var luften fylt av brølet fra ildstormene som nærmet seg. Ifølge øyevitner ble byen fullstendig fortært av flammene i løpet av en time, og rundt 800 av byens snaut 2000 innbyggere mistet livet. I tillegg omkom hundrevis i skogene omkring, der også flere andre småbyer ble utslettet. Det totale antallet dødsofre for Peshtigo-brannen er anslått til mellom 1500 og 2500. Et område på nær 5000 kvadratkilometer ble svidd av. Samme kveld brøt det også ut en brann i Chicago som la en tredel av storbyen i aske.

1908: Kenneth Grahames barnebok «The Wind in the Willows» (norsk tittel: «Det suser i sivet») kom ut i Storbritannia. Forfatteren og bankmannen Grahame hadde opprinnelig begynt på fortellingen om muldvarpen, padda og de andre dyrene rundt herregården Toad Hall som en godnatthistorie for sønnen sin. Senere utviklet han historien til å bli en av de høyest elskede klassikerne i britisk barnelitteratur. Fortellingen veksler mellom handlingsmettede, vittige partier og langsommere, mer naturlyriske strekk. Til de siste hører kapittel 7, «The Piper at the Gates of Dawn», som handler om et drømmeaktig møte med skogguden Pan. Pink Floyd lånte tittelen til sitt debutalbum i 1967.

1998: Oslo lufthavn Gardermoen ble offisielt åpnet. Den flate moen i Ullensaker hadde vært i bruk som landingsplass for fly så tidlig som i 1912, og vært åsted for Roald Amundsens piloteksamen i 1914. I 1940 satte tyske Luftwaffe i verk en omfattende planering og utbygging av området. Etter krigen ble mesteparten av flyplassen disponert av det norske luftforsvaret. Ideen om en ny hovedflyplass til erstatning for Fornebu ble luftet allerede i 1946, og i tiårene som fulgte, ble saken utredet en rekke ganger. Da byggearbeidene på Gardermoen omsider startet i august 1993, hadde både Askim, Nesodden, Ås, Hobøl og Hurum vært påtenkt som lokalitet for hovedflyplassen. Etter en større utvidelse ble flyplassen offisielt gjenåpnet i april 2017.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse