Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
25 november 2022 02:00
Del på Facebook

1870: Den franske hydrogenballongen «La Ville d’Orléans» strandet på Lifjell i Telemark. De to franske ballongførerne hadde tatt av fra Paris 14 timer tidligere, i et forsøk på å bringe brev med etterretningsopplysninger forbi de prøyssiske styrkene som beleiret byen. Sterk vind brakte ballongen ut av kurs. Da de villflydde franskmennene til sist fikk karret seg ut av kurven på Lifjell, hadde de lagt bak seg historiens lengste ballongferd til da. Ballongen med den tomme kurven seilte videre og havnet til slutt i Krødsherad. Hendelsen vakte stor oppmerksomhet i Norge. De to ballongførerne ble feiret som helter og gjort krus på med mottakelser i Seljord, Drammen og Christiania. Ballongkurven deres er utstilt ved Teknisk Museum i Oslo.

1940: Den første filmen om Hakke Hakkespett («Woody Woodpecker») hadde premiere. Figuren var skapt av animatøren Walter Lanz, som etter eget utsagn hadde fått ideen fra en hakkespett som holdt ham og kona våkne under bryllupsreisen deres i Sierra Nevada. Lanz produserte rundt 200 filmer om Hakke Hakkespett fra 1940 til 1972. Hans kone, skuespilleren Grace Stafford, ga stemme til fuglen i mange av filmene. Fra 1957 fikk figuren sitt eget TV-show. Han har også hatt sitt eget tegneserieblad i flere land, blant dem Norge. Ifølge Walter Lantz var hemmeligheten bak figurens suksess at den ikke var rettet mot et bestemt alderssegment, men tok sikte på å more alle. Hakke Hakkespett er fremdeles offisiell maskot for Universal Studios.

1963: John F. Kennedy ble stedt til hvile på Arlington National Cemetery utenfor Washington D.C. Nøyaktig to uker tidligere hadde Kennedy selv besøkt æresgravlunden under markeringen av Veterans Day. Det er anslått at nærmere en million mennesker fulgte prosesjonen med den myrdede presidentens båre gjennom Washingtons gater. Kennedys etterfølger i presidentstolen, Lyndon B. Johnson, var blitt rådet av sikkerhetseksperter til ikke å delta i prosesjonen på grunn av attentatfaren. Johnson valgte å trosse sikkerhetsfolkenes råd. 220 offisielle utsendinger fra 92 land var kommet for å vise JFK den siste ære, blant dem kronprins Harald og statsminister Einar Gerhardsen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse