Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Det hendte
NTB
26 november 2022 02:00
Del på Facebook

1903: Alice Herz-Sommer ble født i Praha av jødiske foreldre. Hun utdannet seg til pianist ved konservatoriet i fødebyen og var i ferd med å skaffe seg et navn som konsertpianist, da hun i 1943 ble arrestert av tyskerne og sendt til konsentrasjonsleiren Theresienstadt. I leiren ble hun tvunget til å holde mer enn 100 konserter på et nedslitt piano, med vakter og medfanger som tilhørere. På grunn av den merkelige musikerkarrieren fikk hun oppnavnet «Pianisten i Theresienstadt». Etter krigen arbeidet hun i nesten 40 år som musikklærer i Jerusalem. Alice Herz-Sommer døde i London i 2014, 110 år gammel. Hun var da den siste overlevende fangen fra Theresienstadt.

1939: Den røde hær iscenesatte et artilleriangrep på den sovjetiske landsbyen Mainila, tett ved grensen til Finland. Hensikten med det fingerte angrepet var å gi inntrykk av at Finland hadde angrepet Sovjetunionen, og dermed gi Stalin anledning til å trekke seg fra den finsk-sovjetiske ikkeangrepspakten og angripe Finland. Fire dager senere rykket 27 sovjetiske divisjoner over den finske grensen, og Vinterkrigen var i gang. Strategien med å bruke fingerte angrep på eget territorium som påskudd til å gå til krig var tatt i bruk av Nazi-Tyskland bare tre måneder tidligere. 31. august 1939 iscenesatte SS et polsk angrep på en tysk radiostasjon i grensebyen Gleiwitz. Dagen etter rullet en tysk invasjonshær inn i Polen.

1942: Det tyske transportskipet «Donau» forlot utstikker 1 ved Amerikalinjens kai i Oslo. Om bord i skipet var 532 norske jøder som var blitt arrestert og overlevert til tyskerne for deportasjon. 302 av de deporterte var menn, 188 kvinner og 42 barn. Skipet gikk til Stettin i det nåværende Polen, før fangene ble fraktet videre med tog til utryddelsesleiren Auschwitz Birkenau. Bare ni personer fra denne transporten, alle menn, skulle overleve 2. verdenskrig. Samme dag ble ytterligere 26 norske jøder sendt til Auschwitz med skipet «Monte Rosa». Av de totalt 767 norske jødene som ble deportert fra til tyske utryddelsesleirer, overlevde 30. «Donau» ble senket av sabotører i januar 1945. Vraket ble liggende og ruste ved Skiphelle sør for Drøbak helt til 1952, da det ble slept til Hamburg og hogd opp.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte