Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
27 november 2022 02:00
Del på Facebook

1095: Pave Urban II lanserte det første korstoget. Under et kirkemøte i Clermont i Frankrike erklærte han hellig krig mot muslimene, som hadde okkupert Det hellige land. Paven avsluttet sin flammende tale med å rope «Deus vult» («Gud vil det!»), som også ble korsfarernes kamprop under marsjen mot Jerusalem. Urbans tale i Clermont ble starten på en bølge av kristne felttog som skulle pågå i nærmere to hundre år. Det er vanlig å regne med ni store korstog i årene fra 1095 til 1272, foruten en mengde mindre. Navnet kommer av det røde korset som krigerne bar på brystet. Den første korsfarerhæren kom fram til Jerusalem i juni 1099 og erobret byen etter en drøy måneds beleiring. Pave Urban døde to uker senere, før nyheten om erobringen hadde nådd Vatikanet.

1810: Skribenten og spøkefuglen Theodore Hook begikk sin mest berømte narrestrek i London. Hook hadde veddet med en venn på at han kunne gjøre en hvilken som helst adresse i London til byens mest omtalte i løpet av en uke. Etter å ha sendt ut et stort antall brev i navnet til en Mrs. Tottenham i 54 Berners Street, satte han seg til å vente ved et vindu som vendte ut mot Mrs. Tottenhams hus. Klokken fem om morgen ringte den første av tolv feiere på den arme kvinnens dør. Etter hvert som dagen skred fram, banket en sverm av kullkjørere, konditorer, pianomakere, skomakere, fiskehandlere og andre kjøpmenn på hos Mrs. Tottenham med bestilte varer. En mengde prester og doktorer, samt dignitærer som Londons ordfører og erkebiskopen av Canterbury, dukket også opp. Trengselen skal ha vært så tett at den skapte kaos i store deler av byen. Episoden er gått inn i historien som The Berners Street Hoax.

2000: Kong Harald V åpnet verdens lengste veitunnel. Den 24,5 km lange tunnelen mellom Aurdal og Lærdal var påbegynt i mars 1995 og hadde kostet drøyt én milliard kroner å bygge. Lærdalstunnelen tar rundt 20 minutter å forsere i lovlig hastighet. Den har separate løp med ett kjørefelt i hver retning og er bl.a. utstyrt med opplyste haller for hver sjette kilometer for å motvirke søvnighet hos bilførerne. Før åpningen av Lærdalstunnelen var St. Gotthard-tunnelen i Sveits (16,9 km, åpnet 1980) den lengste veitunnelen i verden. Tunnelen under St. Gotthard-passet er siden forbigått av to tunneler i Kina og én i Japan. Yamatetunnelen i Tokyo (18,2 km) er i dag verdens nest lengste veitunnel.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte