Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 november 2022 02:00
Del på Facebook

1820: Filosofen, historikeren og økonomen Friedrich Engels ble født i Preussen. Engels var sønn av en tekstilfabrikant og utsett til å overta familiebedriften. Under et studieopphold i Manchester begynte han i stedet å interessere seg for arbeiderklassens kår. Sammen med Karl Marx ga han ut «Det kommunistiske manifest» i 1848, en bok som skulle gi Engels ry som en av sosialismens store ideologer. Likevel beholdt han en smak for det borgerlige liv. Blant Engels’ interesser var revejakt, selskapsliv og poesi, og han skal ha vært i stand til å «stotre på tjue språk». Et av dem var dansk, som han hadde lært seg for å kunne lese skandinavisk litteratur på originalspråkene. Sommeren 1890 reiste Engels på ferietur i Norge. I et brev skriver han at han liker landet godt, men han ergrer seg over at han bare får kjøpt øl på flaske, og ikke fra fat.

1994: Den rådgivende folkeavstemningen om tilslutning til Den europeiske union ble avholdt i Norge. Dagen markerte slutten på en intens og følelsesladet valgkamp som hadde delt folket i to jevnstore leirer. I spissen for den norske ja-siden sto Europabevegelsen, ledet av Inge Lønning, som blant annet argumenterte med at medlemskap i EU sikret norske næringsinteresser, ga Norge større innflytelse på egen situasjon og la til rette for økt internasjonalt fredsarbeid. Nei-siden, som samlet seg om organisasjonen Nei til EU og dens leder Kristen Nygaard, viste blant annet til at medlemskap ville redusere vår nasjonale selvråderett, føre til økt byråkrati og true vår kulturelle egenart. Begge sider brukte solidaritet med fattige land som et argument for/mot medlemskap. På valgdagen gikk hele 89 % av de stemmeberettigede i Norge til urnene. Et flertall på 52,2 % av velgerne stemte nei til norsk medlemskap i EU, mens 47,8 % stemte ja.

2016: 71 av de 77 om bord mistet livet da et passasjerfly styrtet utenfor Medellin i Colombia. Blant de omkomne var 19 av de 22 spillerne i A-lagsstallen til den brasilianske fotballklubben Chapecoense, som var på vei for å spille finale i den søramerikanske cupen mot colombianske Atlético Nacional. Også Chapecoenses trener omkom i katastrofen, mens tre spillere kom fra den med livet. Etter ulykken foreslo finalemotstander Atlético Nacional for det søramerikanske fotballforbundet at Chapecoense skulle tildeles seieren i mesterskapet. Forslaget ble hørt. Dermed kunne de tre gjenlevende spillerne løfte klubbens første og hittil eneste trofé i Copa Sudamericana.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse