Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
01 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1776: Fjorten år gamle Randi Amundsdatter Grønsveen drepte sin mor på Løten. Hun begikk udåden sammen med sin fosterbror, ti år gamle Halvor Olsen Grønsveen. De to barna slo kvinnen i hjel med en øks og en hakke og gjemte liket i fjøset. Det var jentas far som varslet lensmannen om det inntrufne. På grunnlag av barnas forklaringer, konkluderte retten med at jenta hadde manipulert fosterbroren til å delta i forbrytelsen. Da Randi Amundsdatter Grønsveen ble halshogd på Løten i mai 1778, var hun ennå ikke fylt seksten år. Hun anses for å være den yngste kvinnen som er blitt henrettet i Norge i landets nyere historie. I henhold til tidens skikk ble den døde lagt på steile og hjul. Den da elleveårige Halvor ble dømt til ris og seks års tukthus.

1948: Donald Duck & Co kom ut for første gang i Norge. Tegneserien om Donald og de andre figurene i Andeby hadde gått som striper i norske publikasjoner siden 1936, men fikk nå sitt eget blad som kom ut ukentlig. Ifølge Wikipedia var heftet på bare 20 sider på grunn av papirrasjoneringen. Halvparten av sidene var dessuten trykt i svart/hvitt. Bladet kostet 50 øre og bød blant annet på en historie om Donalds innsats som frivillig brannmann. Opplaget var på 40.000. Et feilfritt eksemplar av premierenummeret fra 1. desember 1948 har i dag betydelig samleverdi. Det har derimot ikke kopien som Hjemmet utga i 300.000 eksemplarer ved 40-årsjubileet i 1988, der forlaget glemte å opplyse om at det dreide seg om et opptrykk. Ifølge eksperter kan kopien gjenkjennes på at Donald har lyseblå jakke på omslaget. I utgaven fra 1948 er jakken mørkeblå.

2004: Sveriges finansminister Pär Nuder omtalte svensker født på 1940-tallet som «kjøttberg». Bemerkningen falt under et morgenmøte i Skandinaviska Enskilda Banken, mens Nuder (født 1963) tenkte høyt om utfordringene knyttet til eldrebølgen – «detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister skal föda». Ordene fant raskt veien fra konferanserommet til avisenes forsider. Nuders uttalelse vakte stor harme i Sverige, og statsminister Göran Persson (f. 1949) måtte offentlig forsikre at han hadde tatt sin unge finansminister i skole. Saken fikk et etterspill etter utbruddet av koronaepidemien i 2020. «Är Pär Nuder nöjd nu när just de gamla dör undan?», spurte forfatteren Kerstin Ekman (f. 1933) i et innlegg i avisen Dagens Nyheter. Nuder svarte neste dag under tittelen «Jag har aldrig önskat livet ur gamla människor».

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte