Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
03 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1976: En gigantisk, oppblåsbar gris kunne observeres svevende over London-distriktet. Grisen hadde slitt seg under fotoopptakene til omslaget på Pink Floyds nye album, «Animals». Opptakene foregikk på det kullfyrte kraftverket Battersea Power Station, der den ti meter lange, heliumfylte grisen hadde vært bundet til en av anleggets fire skorsteiner. Da linen røk, drev grisen i retning Heathrow Airport og ble årsak til at flere flyavganger måtte kanselleres. Utpå kvelden deiset monsteret i bakken ved en bondegård i Kent. Nyheten om den rømte gigantgrisen ble slått stort opp i britiske aviser og skaffet Pink Floyd ypperlig publisitet foran lanseringen av «Animals». Albumet nådde 2. plass på britiske platebarometre og 3. plass på Billboard-lista i USA.

1979: 11 mennesker ble klemt til døde i køen til en konsert med The Who i Cincinnati. Konserten i Riverfront Coliseum var helt utsolgt, og flesteparten av de drøyt 18.000 billettene var unummererte. Mange fans hadde derfor møtt opp tidlig for å sikre seg gode plasser. Ved 19-tiden om kvelden hadde mange i køen begynt å bli utålmodige. Da larmen fra en soundsjekk plutselig gjallet ut av hallen, trodde mange i køen at konserten var i gang. Mengden presset på mot de stengte og dørene, og plassene foran i køen ble dødsfeller. Bandet var uvitende om tragedien og gjennomførte showet som planlagt. 15. mai 2022 spilte de gjenlevende medlemmene av The Who i Cincinnati for første gang på 42 år. Inntektene fra konserten gikk til et minnefond som er opprettet i de omkomnes navn.

2011: Amerikanske Sarah Hendrickson vant tidenes første verdenscuprenn i skihopp for kvinner. Begivenheten fant sted i Lysegårdsbakkene på Lillehammer. Kvinnelige hoppere måtte kjempe en lang kamp for å få konkurrere i internasjonale mesterskap på linje med menn. Den første VM-konkurransen ble arrangert i 2009, og det første OL-hopprennet for kvinner gikk av stabelen under lekene i Sotsji i 2014. Den første kvinnelige skihopperen man kjenner til skal ifølge Wikipedia ha satt utfor Nordbybakken i Trysil under et renn i 1863. I 1930-årene ble hopperne Johanne Kolstad og Hilda «Nusse» Braskerud berømte langt utenfor Norges grenser. Skiforeningens formann Finn Quale var imidlertid kategorisk i sin avvisning av forslaget om å slippe til kvinner under Holmenkollrennet i 1931: «Her skal det ikke være noe sirkus. Kvinnelik skal ikke dras ut av hoppbakken!»

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse