Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
04 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1676: 14.000 soldater falt under slaget ved Lund i Skåne i Sverige. Striden sto mellom kong Christian Vs danske invasjonshær og en svensk forsvarsstyrke under krigerkongen Karl XIIs forgjenger, Karl XI. Slaget skulle vise seg å bli et av de blodigste i Norden gjennom alle tider. Kampene begynte ved soloppgang, som i Lund på denne årstiden inntraff ca. klokken ni. Da de stilnet ved 16.30-tiden om ettermiddagen, hadde om lag 70 % av de til sammen 21.000 soldatene som deltok i slaget falt. Ifølge svensk Wikipedia mistet den danske hæren 9000 soldater og den svenske 5000. Særlig hardt rammet var en hollandsk avdeling på 1300 matroser som sloss på dansk side, hvorav bare 47 overlevde. Slaget endte med svensk seier.

1980: Led Zeppelin sendte ut en pressemelding der de annonserte at bandet var oppløst. Drøyt to måneder tidligere hadde bandet mistet sin trommeslager, John Bonham, som ble kvalt av sitt eget mageinnhold mens han sov. I pressemeldingen var Bonhams død oppgitt som årsak til oppløsningen. Led Zeppelin ble dannet i London i 1968 og regnes av mange som et av rockhistoriens viktigste band. Fra 1969 til 1979 ga kvartetten ut åtte studioalbum som til sammen skal ha solgt i mellom 200 og 300 millioner eksemplarer. Fem av dem ligger på magasinet Rolling Stones oppdaterte liste over de 500 beste albumene gjennom alle tider. Høyest rangert er den navnløse fjerdeplata, vanligvis bare omtalt som «Led Zeppelin IV», utgitt i 1971.

1993: Frank Zappa døde i Los Angeles, 52 år gammel. Mange norske platekjøpere fikk sitt første møte med Zappa i 1979, da han herjet skandinaviske hitlister med albumet «Sheik Yerbouti» og singelen «Bobby Brown (Goes Down)». Likevel er det ikke som hitmaker han har gitt sitt fremste bidrag til musikkhistorien. I løpet av en 30 år lang karriere ga Zappa ut mer enn 60 album i ulike sjangrer, fra rock og jazz til klassisk og samtidsmusikk. Han var også en frittalende samfunnsdebattant. Da han ble diagnostisert med prostatakreft i 1991, gikk han med planer om å stille som uavhengig kandidat ved det kommende presidentvalget. Frank Zappa ble lagt i en umerket grav på Westwood Village Memorial Park and Mortuary i Los Angeles. Roy Orbison ligger på den samme gravlunden, også han i en umerket grav.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte