Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Det hendte
NTB
05 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1876: En av de verste teaterbrannene i amerikansk historie rammet The Brooklyn Theatre i New York. Ensemblet skulle akkurat ta fatt på siste akt av braksuksessen «The Two Orphans», da det brøt ut brann bak sceneteppet. Ifølge avisen Brooklyn Daily Eagle forsøkte tre av skuespillerne å forhindre panikk ved å berolige publikum fra scenen. En av dem var hovedrolleinnehaver Kate Claxton, som med tilkjempet ro fortalte salen at flammene var en del av forestillingen. «I samme øyeblikk», skrev avisen videre, «falt et stykke brennende treverk ned rett foran føttene hennes.» Minst 278 mennesker omkom i brannen, blant dem flere skuespillere. Kate Claxton skal ha reddet seg ved å flykte gjennom en kjellergang som førte under foajeen og ut gjennom billettkontoret.

1931: Frelseren Kristus-katedralen i Moskva ble sprengt etter ordre fra Josef Stalin. Katedralen var påbegynt i 1839 og hadde tatt 40 år å bygge, men tomten den okkuperte ved Moskvaelven, var i 1931 blitt utsett til et annet formål: Det såkalte «Sovjetenes Palass», et overdådig monumentalbygg som etter planen skulle utgjøre Sovjetunionens administrative sentrum. Ifølge tegningene skulle bygningen kneise 415 meter over bakken – høyest i verden på det tidspunktet – og blant annet romme en kongresshall med 21.000 seter. Grunnpilarene sto ferdige i 1939. Byggearbeidene ble imidlertid avbrutt av verdenskrigen og aldri gjenopptatt siden. En ny Frelseren Kristus-katedral ble innviet på stedet i august 2000.

2017: Frode Berg ble arrestert i Moskva og siktet for spionasje. Nordmannen var mistenkt for å ha drevet etterretningsvirksomhet mot den russiske marinen. I april 2019 ble Berg dømt til 14 års fengsel i Moskva, men løslatt i november samme år i forbindelse med en spionutveksling. Berg hadde da tilbrakt 711 døgn i russisk fengsel. Norske myndigheter har siden vært svært ordknappe om spionsaken. Staten tilkjente Berg en kompensasjon på 4,3 millioner kroner for «ikke-økonomisk tap» i 2020, uten at avtaleteksten gikk i detalj om årsaken. I februar 2021 sendte Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste en rapport om saken til Stortinget. Rapporten var så hemmelig at selv graderingsnivået var unntatt offentlighet, og bare et fåtall personer fikk lese den i et lukket rom på Stortinget.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte