Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1912: Den tyske arkeologen Ludwig Brochardt fant Nefertiti-bysten i Amarna i Egypt. Nefertiti var hustru til faraoen Akhnaton og levde i det 14. århundre f.v.t. Det antas at bysten av kalkstein og gips er laget av Thutmose, faraoens kongelige skulptør, omkring 1345 f.v.t. Bysten av den langhalsede dronningen er et av de mest berømte klenodiene fra oldtidens Egypt, trolig bare overgått av Tutankhamons gullmaske. Det ikoniske kvinnehodet har vært kilde til diplomatiske gnisninger mellom Tyskland og Egypt siden det ble sendt til Berlin i 1913. Egypterne har i alle år hevdet at bysten er egyptisk eiendom og bør tilbakeføres til hjemlandet. En av bystens mange beundrere var Adolf Hitler, som en stund skal ha tumlet med planer om å gjøre den til sentrum for et storslagent museum. Nefertiti-bysten er i dag utstilt i Neues Museum i Berlin.

1941: USAs president Franklin D. Roosevelt sendte en personlig appell til Japans keiser, Hirohito, om å gripe inn for å unngå krig. Roosevelt innledet brevet med å hylle freden og vennskapet som hadde hersket mellom de to land gjennom et århundre. Deretter uttrykte han sin dype bekymring over Japans militære opptrapping i Stillehavet, som han mente kunne få «tragiske konsekvenser». Han sendte brevet «i det inderlige håp», skrev han, at keiseren ville bidra til å «jage vekk de mørke skyene» som truet freden. Presidenten avsluttet med å erklære at både han selv og keiseren hadde en «hellig plikt til å gjenopprette vennskapet og forhindre mer død og ødeleggelse i verden.» Dagen etter angrep japanerne Pearl Harbor, den amerikanske marinebasen på Hawaii.

1969: The Rolling Stones’ gratiskonsert på speedwaybanen Altamont i California endte i en voldsorgie. Arrangørene hadde hyrt inn Hells Angels som vaktmannskap under festivalen, et valg som alt tidlig på ettermiddagen viste seg å ha vært lite skjønnsomt. Den stadig mer berusede vaktstyrken veivet med motorsykkelkjeder og biljardkøer for å holde mengden unna scenen, og under konserten med Jefferson Airplane ble bandets trommeslager slått bevisstløs av en vakt. Rusmisbruk og sterk trengsel bidro også til at stemningen ute blant publikum var amper. Under Stones’ fremføring av «Under My Thumb» oppsto et slagsmål foran scenen som kulminerte med at en av vaktene knivstakk en mann til døde. Hells Angels-medlemmet ble senere frikjent fordi retten mente han hadde handlet i selvforsvar. Dokumentarfilmen «Gimme Shelter» (1970) gir et innblikk i den foruroligende atmosfæren som hersket på Altamount under festivalen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse