Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
07 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1703: Den mest ødeleggende orkanen i landets moderne historie feide inn over England. Enkelte anslag har gått ut på at 10.000 sjøfolk mistet livet og en tredel av skipene til Royal Navy gikk tapt i orkanen. Bare ved Goodwin Sands, den sørøstre spissen av England, skal mellom 1000 og 2000 sjømenn ha omkommet. Hundrevis av mennesker druknet da kystslettene i Somerset ble oversvømt. I London alene blåste 2000 skorsteiner over ende, mange med dødelig utfall for dem som befant seg under, og i New Forest veltet 4000 eiketrær. Church of England erklærte at orkanen var Guds straffedom og beordret én dags faste som bot for nasjonens synder. Daniel Defoe, forfatteren av «Robinson Crusoe», samlet øyevitneskildringer fra katastrofen i boka «The Storm» (1704). Orkanen har gått inn i erindringen som «The Great Storm of 1703».

1941: Japanske fly angrep den amerikanske marinebasen Pearl Harbor på Hawaii. Angrepet kom uten forvarsel klokken 07.48 lokal tid og ble gjennomført i to bølger av totalt 353 fly. Ifølge Wikipedia ble de innkommende flyene oppdaget av US Armys radarstasjon på Opana Point, men operatørene forvekslet dem med amerikanske B-17-fly som var ventet fra fastlandet og varslet derfor ikke ledelsen ved basen. Bombardementet ødela 21 amerikanske krigsskip og 188 fly og kostet 2.403 amerikanere livet. 1.177 av dem omkom da ammunisjonsmagasinet på slagskipet USS «Arizona» ble truffet av en bombe og eksploderte. Hensikten med angrepet var å nøytralisere USAs Stillehavsflåte og gi japanerne friere hender til å invadere andre mål. Overfallet på Pearl Harbor brakte USA inn i 2. verdenskrig.

1949: Musikeren, komponisten og skuespilleren Tom Waits ble født i California, ifølge eget utsagn i baksetet på en drosje. Hans mor Alma Johnson var av norsk avstamning, og han kan visstnok spore sine aner til Ullensaker. Waits platedebuterte i 1973 med «Closing Time». Siden har han gitt ut totalt 17 studioplater og inntatt en unik posisjon i amerikansk musikkliv. I 1999 nådde han toppen av den norske albumlista med «Mule Variations». Han har også arbeidet med teater og spilt i en lang rekke filmer, sist i Paul Thomas Andersons «Licorice Pizza» (2021). Tom Waits ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 2011. I takketalen sa han: «Folk sier jeg aldri har hatt noen hits og at jeg er vanskelig å jobbe med. Og de sier det som om det er noe negativt.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse