Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
08 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1881: En av de alvorligste teaterbrannene i europeisk historie brøt ut i Ringtheater i Wien. Katastrofen inntraff under en oppføring av Jacques Offenbachs opera «Hoffmanns eventyr», som det året gikk sin seiersgang over Europas scener. Brannen ble antent da en scenearbeider skulle tenne noen gasslamper foran scenen, men kom i skade for å sette fyr på en kunstig sky som inngikk i scenedekorasjonene. Ulike kilder oppgir fra 384 til mer enn 800 omkomne i brannen. Ifølge tidens skikk i Wien skulle alle offentlige bygninger ha dører som vendte innover. Dette førte til at den skrekkslagne mengden presset forgjeves mot dørene for å komme ut. Mange skal også ha mistet livet da folk kastet seg fra de brennende balkongene i panikk, og landet med knusende tyngde på dem som var fanget nedenunder. Teateret brant ned til grunnen.

1976: The Eagles ga ut «Hotel California». Anført av det iørefallende tittelsporet, skrevet av Don Felder (melodi) i samarbeid med Don Henley og Glenn Frey (tekst), skulle albumet seile opp som et av de mestselgende i verden gjennom alle tider. Deler av innspillingen foregikk i Criteria Studios i Miami. Det fortelles at bandet flere ganger måtte avbryte arbeidet fordi bulderet fra Black Sabbath lød gjennom veggen fra nabostudioet. Originalmedlem Bernie Leadon hadde forlatt The Eagles året før og gikk derfor glipp av den eventyrlige suksessen med «Hotel California». Han kom likevel ikke til å lide noen økonomisk nød. Samlealbumet «Their Greatest Hits (1971–1975)», som oppsummerte de fem årene Leadon var med i The Eagles, var den mestselgende plata i USA i det 20. århundre.

1980: John Lennon ble skutt og drept utenfor sitt hjem i Dakota-bygningen i New York. Drapsmannen var 25 år gamle Mark David Chapman. Av hans kaotiske politiforklaring framgikk det at Chapman identifiserte seg med Holden Caulfield, hovedpersonen i J.D. Salingers roman «The Catcher in the Rye». Chapman bar også med seg et eksemplar av boka på morddagen. Til tross for at Salingers roman fra 1951 ikke romantiserer voldshandlinger i noen form, er boka blitt nevnt som en mulig inspirasjonskilde for flere forvirrede drapsmenn. Ifølge Wikipedia ble et eksemplar av romanen funnet på hotellrommet til John Hinckley etter hans attentat mot Ronald Reagan i 1981. Mannen som skjøt TV-skuespilleren Rebecca Schaeffer i Los Angeles i 1989, etter å ha forfulgt henne i tre år, hadde en pocketutgave av romanen i lommen da han begikk drapet.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte